tromaktiko: Οι οριακές καταστάσεις στην κυβέρνηση, ο κίνδυνος να τιναχτεί η χώρα στον αέρα, οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις και η εκρηκτική κατάσταση στην Ε.Ε.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι οριακές καταστάσεις στην κυβέρνηση, ο κίνδυνος να τιναχτεί η χώρα στον αέρα, οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις και η εκρηκτική κατάσταση στην Ε.Ε.



Ως δραματικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, με φόντο την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τη... διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ και στο ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, δηλαδή της πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης, όλα τα σενάρια φαίνεται να είναι ανοιχτά, μετά τις έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην έναρξη της συνόδου των G20, όπου το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο, ενώ έχουν προγραμματιστεί και μίνι έκτακτες συναντήσεις στις οποίες θα δώσει το παρόν ο ίδιος ο έλληνας ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, οι όποιες διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που η κατάσταση στην ευρωζώνη φαίνεται να είναι επίσης οριακή, με το ελληνικό ζήτημα να έρχεται να προστίθεται στις έτσι και αλλιώς μεγάλες ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν εδώ και εβδομάδες και αυξάνονταν και πάλι απειλητικά από τις αρχές της εβδομάδας, αναφορικά με την Ιταλική οικονομία, με τα spreads της χώρας να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να φαίνεται απρόθυμη να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα για το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης, λόγω και των μεγεθών της Ιταλικής οικονομίας (το 25% περίπου του ΑΕΠ της Ε.Ε., στα 2 τρις ευρώ το χρέος).

Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θα της χαρακτηρίζαμε εκτός προγράμματος, αυξάνοντας και πάλι σημαντικά την αβεβαιότητα, ενώ το μεγάλο ζητούμενο, όπως αναφέρουμε και στο τεχνικό κομμάτι παρακάτω, είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των πολύ κρίσιμων στηρίξεων, ενώ ανεξαρτήτως της μαζικότητας (σε όλο το ταμπλό) της πτώσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, είμαστε πάντα πιστοί στην άποψη μας για ξεκάθαρα καλύτερη εικόνα επιλεγμένων μη – τραπεζικών μετοχών σε σχέση με αυτήν των τραπεζικών μετοχών.

Δραματικές οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης….. και η ψήφος εμπιστοσύνης….

Ως δραματική θα μπορούσαν να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά το μεγάλο (σε κάθε περίπτωση) σφάλμα του έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει στις γνωστές εξαγγελίες, με το ενδιαφέρον κατ’ αρχήν να στρέφεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση μιας βουλευτού και τις κινήσεις των υπολοίπων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, τρεις ημέρες πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης (η συζήτηση ξεκινάει σήμερα – οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν αύριο), μένει με 152 βουλευτές μετά την ανεξαρτητοποίηση της κας Μιλένας Αποστολάκη. Τρεις ακόμη βουλευτές - οι Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή και Χαρά Κεφαλίδου - ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές, την ώρα που φυσικά που σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές. Επίσης, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απειλούν ανοιχτά με την ανεξαρτητοποίηση τους σε περίπτωση που ο έλληνας πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και στις νέες χθεσινές δηλώσεις επιμείνει στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πέραν της ειδησεογραφίας και στους υπολογισμούς θα επαναλάβουμε και σήμερα την εκτίμηση μας, αν και δυσκολότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε, ότι η κυβέρνηση θα λάβει τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και οριακά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ και σε αυτήν περίπτωση που δηλαδή η κυβέρνηση μείνει με 150 βουλευτές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει η στήριξη από την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία μάλιστα άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να πει «ναι» στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μιλώντας στο «Βήμα» η βουλευτής Αργολίδας είπε ότι θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα οι εκλογές και ότι θα την οδηγήσουν ένα βήμα προς την καταστροφή, να εξέλθει, δηλαδή από την ευρωζώνη και από το ευρώ και ανάφερε: «νομίζω πως θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Πέραν της κας Παπαδημητρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη πιθανότητα υπάρχει την κυβέρνηση να στηρίξει και η επίσης ανεξάρτητη βουλευτής κα Κατσέλη. Βάζοντας λοιπόν κάτω τους αριθμούς και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται τελικά ότι θα επιτύχει, έστω και οριακά με 151 βουλευτές, να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, να και σε κάθε περίπτωση η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει οριακή για την κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Το δημοψήφισμα παραμένει πάντα μια άστοχη χρονικά μπλόφα…. μεγάλος κίνδυνος να τιναχτεί η χώρα στον αέρα…

Πέραν όμως της ψήφου εμπιστοσύνης το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλες επιπτώσεις και στις ξένες αγορές, ήταν φυσικά η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι αυτό πρόκειται να συμβεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα με τις αγορές να φαίνεται να μη έχουν την παραμικρή χρονική ανοχή, όπως φάνηκε και χθες με τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων και του ευρώ. Μάλιστα, η εξαγγελία αυτή κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την όποια ελληνική οικονομία έχει απομείνει, καθώς και τις όποιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής γίνονται. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, οδηγώντας σε μια εσωτερική στάση πληρωμών, κάτι το οποίο θα προκαλέσει χάος στη χώρα, που ενδέχεται να την οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ, αλλά ακόμη (όσο υπερβολικό και αν ακούγεται) και στο κίνδυνο περίεργων πολιτικών εξελίξεων. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι η συγκεκριμένη κίνηση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα ήταν μια άστοχη πολιτική μπλόφα, αφού η πρόθεση αρχής εξ αρχής του έλληνα πρωθυπουργού ήταν να κερδίσει χρόνο και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές κατά το μήνα Μάρτιο.

Η κυβέρνηση Συνασπισμού…

Με φόντο όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης Συνασπισμού η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τα ζητήματα της τελευταίας συμφωνίας, αναφορικά με το haircut του ελληνικού χρέους και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το μήνα Μάρτιο, ενώ αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο, τελικά πιστεύουμε, με τις ανάλογες πιέσεις από το εξωτερικό θα επιτευχθεί η συμφωνία.

Οριακή πάντα η κατάσταση στην ίδια την Ε.Ε. και το κλίμα διαφωνιών που αυξάνει τις ανησυχίες….

Πέραν των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά όλη την Ευρώπη, οριακά παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία, ενώ σε συνάρτηση με όλα τα προηγούμενα σχόλια μας θα τονίσουμε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική των ευρωπαίων είναι θέμα χρόνου η Ιταλία να εισέλθει και επίσημα στην κρίση χρέους, με άγνωστες συνέπειες για την Ε.Ε., δεδομένων των μεγεθών της Ιταλικής οικονομίας και της απροθυμίας της Γερμανίας να επιλύσει τα προβλήματα με δημοσιονομική πειθαρχεί και όχι με νομισματική χαλάρωση όπως θα έπρεπε.

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!