Κατά τη διάρκεια της 1ης Τεχνικής Σύσκεψης της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της ΕΕΤΑΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των Δικαιούχων Δήμων ενημερώθηκαν για τα βασικά σημεία και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη δημιουργία Ξενώνων Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας κατά των γυναικών στις 13 περιφέρειες της χώρας θα υλοποιηθεί με τον συντονισμό της ΕΕΤΑΑ, ως συντονιστή δικαιούχου και συγχρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει: ενοικίαση κτιρίου, δαπάνες διαμόρφωσης χώρου, έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό, αμοιβές για πρόσληψη προσωπικού-τουλάχιστον πέντε στελεχών (ήτοι διοικητικό στέλεχος, ψυχολόγο με εμπειρία σε θέματα βίας γυναικών, κοινωνικό λειτουργό με εμπειρία σε θέματα βίας γυναικών, ψυχολόγο με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία και γενικό βοηθητικό προσωπικό) και λειτουργικές δαπάνες.
Στο μεταξύ η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα υπέγραψε, για λογαριασμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εκπροσωπούσε, την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, κατά την πανηγυρική τελετή στην αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης.
Με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας που υπέγραψαν συνολικά 126 Δήμοι της Ελλάδας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει δημόσια δέσμευση για την προώθηση της Αρχής της Ισότητας των Φύλων και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει η Χάρτα.
«Η υπογραφή της χάρτας συνιστά μια σημαντική κίνηση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην ελληνική κοινωνία, είναι δε εξόχως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρέστησαν και την συνυπέγραψαν εκπρόσωποι από 126 Δήμους της χώρας» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα. Εξήγησε επίσης, ότι η Χάρτα δίνει στους δήμους μια ουσιαστική αρμοδιότητα στην διαχείριση προγραμμάτων και παρεμβάσεων που θα επαναπροσδιορίσουν τόσο τη θέση της γυναίκας, στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, όσο και στο νέο ρόλο που πρέπει να αναλάβει στα θέματα διαχείρισης και συμμετοχής σε εκλογές και όργανα διοίκησης.
Την ίδια στιγμή το κοινωνικό φαινόμενο της βίας και ιδιαίτερα με θύματα γυναίκες παίρνει διαστάσεις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η οποία επιτείνει τις εκδηλώσεις βίας εντός και εκτός της οικογένειας, εντός και εκτός της συμβίωσης είτε αυτή χαρακτηρίζεται έγγαμη είτε όχι. Εξάλλου η μεγάλη έξαρση του trafficking καθιστά ομοίως πρώτη αναγκαιότητα σε μια ευνομούμενη κοινωνία την εξεύρεση στέγης για γυναίκες- θύματα των οποίων η απομάκρυνση από τον χώρο της εμπορίας παρίσταται αναγκαία ακόμα και για την επιβίωσή τους.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένος απέναντι στο φαινόμενο της βίας, θεωρεί πρώτης προτεραιότητας την παροχή προστασίας και υποστήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας και των παιδιών τους και για τον λόγο αυτό προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των παραπάνω με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα για την ίδρυση ξενώνα» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα.
Βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, είναι οι εξής:
1. Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα.
2. Για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων πρέπει να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών.
3. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία.
4. Η εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων.
5. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
6. Κατάλληλα υποστηριζόμενα σχέδια και προγράμματα δράσεων αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων.
spnews.gr
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html