tromaktiko: Ευ. Βενιζέλος: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα»

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα»



Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαιώσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος... στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των κυριοτέρων μεγεθών του προϋπολογισμού 2012.

Όπως σημείωσε, «έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται» και άρα «δεν χρειάζονται νέα μέτρα».

«Παράθυρο ευκαιρίας» ο νέος προϋπολογισμός

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, παρουσία το πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις «να είμαστε σοβαροί, προσηλωμένοι, ειλικρινείς και μεταξύ μας δίκαιοι», ανέλυσε από του βήματος της Ολομέλειας τα τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, επισημαίνοντας πως υπό όρους και προϋποθέσεις σοβαρότητας «δίνεται η ευκαιρία για μια πιο αισιόδοξη ανάστροφη πορεία του τόπου».

«Καταθέτω τον προϋπολογισμό του 2012 μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και σε βαρύ κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τον καταθέτω κάτω από πολύ καλούς οιωνούς μετά τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία των τριών κομμάτων να συγκροτήσουν και να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση. Η προχθεσινή, εντυπωσιακή και πανηγυρική ψήφος εμπιστοσύνης είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας, συναίνεσης κι αξιοπιστίας που το έχει εισπράξει η κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι προϋπολογισμός:

- Πρώτον, πρωτογενούς πλεονάσματος «μικρού μεν», της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, αλλά πλεονάσματος.

- Δεύτερον, μείωσης του δημοσίου χρέους. «Μετά από μια ιστορική πορεία αύξησης του δημοσίου χρέους η κίνηση αντιστρέφεται χάριν της απόφασης της 26η Οκτωβρίου, ελάφρυνσης του βάρους που σηκώνει ο λαός στις πλάτες του», είπε.

- Τρίτον, δεν θα συνοδευτεί από νομοσχέδιο, με το οποίο επιβάλλονται νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα. «Έχουν ψηφιστεί, είναι σκληρά, αλλά αναγκαία, πρέπει να απαλύνουμε τι αδικίες, να δείξουμε το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης στους πολίτες, αλλά εφόσον εφαρμόσουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί με αίσθησης εθνικής ευθύνης δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», ανέφερε.

- Τέταρτον, βασίζεται σε πολύ αυστηρές εκτιμήσεις σε σχέση με την απόδοση των μέτρων που έχουν θεσμοθετεί. «Δεν έχουν γίνει από εμάς αλλά από τους θεσμικούς μας εταίρους με πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Άρα δεν έχουν γίνει με εικονικά στοιχεία, αλλά είναι πραγματικός προϋπολογισμός υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο», σημείωσε.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης είπε πως «πολύ θα θέλαμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του υπουργού, αλλά «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι»«. «Ας μην πανηγυρίζουμε για το selective default και ας γίνει πλεονασματικός με την παραγωγή νέου πλούτου» ανέφερε, ενώ ζήτησε να μην γίνει «καρατόμηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» και επισήμανε πως «επειδή η υποτίμηση είναι εσωτερική και είναι υποτίμηση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να στηριχτεί στην ανάπτυξη».

Από το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε πως ο λαός και το ΚΚΕ δεν θα δεχθούν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την περαιτέρω σύνθλιψη του επιπέδου ζωής τους. «Δεν έχουν άλλα περιθώρια, θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται κι εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό με στόχο του την σωτηρία του κεφαλαίου και όχι τη σωτηρία της χώρας.

Να μην υπάρξουν άλλα οδυνηρά για τον λαό, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ζήτησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου, ευχόμενη στην κυβέρνηση «καλή επιτυχία στους στόχους».

«Δεν θα συμμεριστώ την αισιοδοξία σας. Το έκτρωμα που καταθέσατε είναι η απόλυτη καταστροφή της χώρας, η χαριστική βολή στην Ελλάδα και στον λαό», ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!