tromaktiko: Βραχυκυκλώνεται η Κύπρος λόγω Ελλάδας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Βραχυκυκλώνεται η Κύπρος λόγω Ελλάδας



Στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα κινείται η οικονομία στην Κύπρο και οι τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθούσαν παγωμένοι τα ανατρεπτικά γεγονότα. Η κατάσταση ήταν δύσκολη για την οικονομία, έγινε ακόμη δυσκολότερη λόγω των επιπτώσεων και των κραδασμών που έρχονται από το πολιτικό ρευστό σκηνικό της Ελλάδας. Οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, λόγω της κρίσης αγοράς, αντιμετωπίζουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, με τον τζίρο τους να έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ωστόσο, τα πάγια έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους εξακολουθούν να υφίστανται. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στη λύση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προσπαθώντας να πάρουν κάποιο δάνειο έως ότου καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η αγορά. Παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται πολλά χρόνια στην αγορά και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία τους, η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες παραμένει δύσκολη και ακριβή υπόθεση.

Η κινδυνολογία ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δημιουργεί αναταραχή στην οικονομία της Κύπρου σε μια περίοδο που οι εξελίξεις ήταν πιο ελεγχόμενες. Οι παράγοντες της αγοράς και ο τραπεζικός κόσμος φοβούνται νέο βραχυκύκλωμα για την οικονομία λόγω των επιπτώσεων από την πολιτική αστάθεια για την Ελλάδα και το άγνωστο της επόμενης μέρας.

Από την άλλη πλευρά, μάχη με το χρόνο δίνουν κάθε μέρα οι τραπεζίτες, προκειμένου να καλύψουν κεφάλαια εκατ. που χάνουν μετά το haircut50% των ελληνικών ομόλογων και να αυξήσουν των κεφαλαιακό πήχη του δείκτη core tier 1στο 9%. Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει μια τεράστια οικονομική περιπέτεια, οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν δίχτυ ασφαλείας και κεφαλαιακό ανάχωμα. Αυτό μπορεί να επιχειρηθεί με δύο τρόπους. Με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και με πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Το θέμα είναι όχι μόνο αν οι τράπεζες καταφέρουν να βρούνε τα χρήματα αλλά και ποια θα προλάβει να κινηθεί πρώτη προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλισθεί πως οι βασικοί μέτοχοι των ιδρυμάτων θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι τράπεζες δεν καλούνται απλά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κεφαλαιακής επάρκειας ως αποτέλεσμα των επισφαλειών και της απομείωσης των τιμών των ομολόγων. Καλούνται παράλληλα να βάλουν τις βάσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία, διοχετεύοντας πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή εξετάζουν σενάρια αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων με περαιτέρω απομόχλευση των ισολογισμών τους, ισόρροπη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τη μείωση σε έκθεση σε δάνεια, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, και τη λειτουργική και οργανωτική τους ανασυγκρότηση.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών υπολογίζει ότι οι επενδύσεις των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης δημιουργούν κεφαλαιακό άνοιγμα €3,6 δισ. που οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το άνοιγμα που θα προκύψει από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρότερο. Τα κεφάλαια είναι όμως πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες την τελευταία τριετία.

Η Μarfin υπολογίζεται ότι χρειάζεται €2,1 δισ. για να πετύχει το στόχο έναντι €1,4 δισ. που χρειάζεται η Τράπεζα Κύπρου. Αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €400 εκατ. bonussharesκαι με την εθελοντική ανταλλαγή των co co bondsμέχρι €600 εκατ. ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για να είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς σε Κύπρο και Ελλάδα. Η Μarfin υπολογίζει να αξιοποιήσει τα co co bondsύψους €738 εκατ. που ενέκρινε πρόσφατα η έκτακτη συνέλευση των μετόχων αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Επίσης επιδιώκει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους €660 εκατ. εκ των οποίων τα €65 εκατ. έχουν ήδη εκδοθεί.
Και άλλα haircuts προσεχώς

Δεδομένου του εξαιρετικά δύσκολου έργου που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές Αρχές και το μέγεθος του χρέους που θα παραμείνει υψηλό στα τέλη αυτής της δεκαετίας, η πιθανότητα για περαιτέρω haircutστα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ υψηλή, όπως υπογραμμίζει η Μoody’sστην της έκθεση «WeeklyCreditΟutlook». Η Μoody’sεπισημαίνει πως το νέο σχέδιο για την Ελλάδα, αν και αφαιρεί κάποιο μέρος από την πίεση που ασκείται στη χώρα, ωστόσο δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα φερεγγυότητάς της. Το βάρος του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό ακόμη και μετά από μία ενδεχομένως επιτυχημένη συμμετοχή στο ΡSΙ.

Ακόμη και το 120% ως ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020, που είναι αυτό που εκτιμά η Ευρωζώνη ότι θα επιτύχει η χώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα.

Η Ελλαδα προβληματίζει τον οικονομικό κόσμο

Οι εξελίξεις με την αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου και τις διοικητικές ανακατατάξεις στην Μarfin ήταν μια ευκαιρία για δυο βασικά πρόσωπα του χρηματοοικονομικού συστήματος να μιλήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια δίνη από την οποία προσπαθεί να εξέλθει μέσα από τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, ανέφερε o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν πράγματα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Λέγοντας αυτά επεσήμανε ότι το ευρώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την ελληνική οικονομία ενώ πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και οι εξαγωγές μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα κατέληξε είναι να χαλιναγωγηθεί το έλλειμμα, να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και να γίνουν επιτέλους διαρθρωτικές αλλαγές.

Κρατώντας αποστάσεις από το σημερινό σκηνικό στην Ελλάδα, ο μεγαλομέτοχος της Μarfin Ανδρέας Βγενόπουλος παρέπεμψε σε δηλώσει του που έγιναν πριν από πέντε ακόμη και δυο χρόνια. Τόνισε ότι είχε επισημάνει ότι προβλέπονται δεινά. Έκτοτε συνέχισε δεν έχω μιλήσει, γιατί όταν μιλάω λέω την αλήθεια. Αυτή την στιγμή κατέληξε δεν θέλω να μιλήσω.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!