tromaktiko: Οι σαρακατσάνοι δείχνουν το δρόμο...

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οι σαρακατσάνοι δείχνουν το δρόμο...



Νέοι από όλη την Ελλάδα στέλνουν το δικό τους μήνυμα «σχεδιάζοντας το μέλλον της παράδοσης», μέσα από νέες ιδέες για τον... σεβασμό και τη διατήρηση των παραδόσεων, συνδυάζοντας την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό.

Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Σαρακατσάνικη νεολαία, με αφορμή την 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νεολαίας, με θέμα «Οι νέοι σχεδιάζουν το μέλλον της Παράδοσης». Τη στιγμή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, οι θεσμοί αμφισβητούνται και η επικράτηση νέων συνηθειών και συμπεριφορών ταλανίζουν την κοινωνία, η σαρακατσάνικη νεολαία, απαντά θυμίζοντας τι σημαίνει παράδοση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Πρωτοπορώντας και ξεπερνώντας στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών, οι νέοι Σαρακατσάνοι αποφάσισαν να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να οριοθετήσουν την έννοια της παράδοσης στη σύγχρονη εποχή, δίνοντας την αίσθηση, ότι η παράδοση ξεπερνώντας νοοτροπίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει η πυξίδα και να ενώσει την κοινωνία που κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν και να διασπάσουν.

Έτσι, μέσα στην δίνη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, της αβεβαιότητας, των αναταραχών και της ανεργίας οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των σημερινών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον ως η νέα και παραγωγική γενιά αυτού του τόπου συμμετέχει, έχει λόγο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
Μέσα από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, δίνεται η δυνατότητα σε νέους ηλικίας από 18 μέχρι 35 ετών να πραγματοποιήσουν εισηγήσεις και να προβληματιστούν για θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Όπως επισημαίνει στο antistrofa.gr ο Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Μουτσιάνας, στόχος της συνδιάσκεψης είναι “ η προσέγγιση των νέων ανθρώπων στους πολιτιστικούς συλλόγους. Οι νέοι άνθρωποι είναι το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας και είναι επιτακτική ανάγκη να τους προσεγγίσουμε για να έλθουν κοντά στην παράδοση. Γι’ αυτό τον λόγο στην 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας τον λόγο τον έχουν οι νέοι άνθρωποι. Είναι καιρός όλοι μαζί να εργαστούμε μεθοδικά και συλλογικά για να προβάλουμε –καλύτερα- την Σαρακατσάνικη Παράδοση στην κοινωνία μας. Είναι καιρός να φέρουμε κοντά μας την Νεολαία, να την αφουγκραστούμε γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι οι συνεχιστές και πρεσβευτές των παραδόσεων των προγόνων μας.
antistrofa.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!