tromaktiko: Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Πορτογαλία κόντρα στα μέτρα λιτότητας

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Πορτογαλία κόντρα στα μέτρα λιτότητας



Σχεδόν παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες την Τρίτη στην Πορτογαλία λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων, σε... ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται.

Στη Λισαβόνα κανένας σταθμός του μετρό δεν άνοιξε τις πόρτες του και κανένας συρμός δεν κινήθηκε πριν από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με την διεύθυνσή του. Ανάλογη στάση εργασίας υπήρχε και στα λεωφορεία.

Οι σιδηρόδρομοι παρέλυσαν στο σύνολο της χώρας με την ακύρωση της πλειοψηφίας των δρομολογίων των τρένων. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε «σχεδόν το 100% των εργαζόμενων», σύμφωνα με τα συνδικάτα, ενώ, σύμφωνα με την διοίκηση του οργανισμού των σιδηροδρόμων, μόνο το τρένο που συνδέει τη Λισαβόνα με την Μαδρίτη θα πραγματοποιήσει κανονικά δρομολόγια.

Η Πορτογαλία, η οποία έγινε τον Μάιο η τρίτη χώρα που εντάχθηκε στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχει αρχίσει τεράστιες περικοπές, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις.

Με στόχο να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος η κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περιλαμβανομένης της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Παρά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων υπέρ του προγράμματος δανεισμού, τα αλλεπάλληλα πακέτα λιτότητας προκαλούν εντεινόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από μέρους των συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και των «αγανακτισμένων».

Το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ενώ δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες έχουν καλέσει σε γενική απεργία την 24η Νοεμβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!