«Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αισθάνθηκε πολύ άνετα. Χωρίς να θέλω να τον κατηγορήσω, του υποδείξαμε ότι η συμπεριφορά του ήταν ασυνεπής. Εννοώ ότι θα ήταν καλό, εάν μας έλεγε την περασμένη Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ότι έχει σκοπό να παραπέμψει το όλο ζήτημα σε ένα δημοψήφισμα. Δεν το έκανε αυτό. Και αυτό προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές και στους ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς κύκλους» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το διακύβευμα του δημοψηφίσματος αφορά στην παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. «Ανεξαρτήτως του πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα στο δημοψήφισμα, είναι σαφές ότι στις 4 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα ασχοληθεί με το ερώτημα εάν θέλει να παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη. Θα προτιμούσαμε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος, αλλά δεν λέμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης με οποιοδήποτε τίμημα. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Είναι σαφές ότι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ταμπού για τους Ευρωπαίους. Όταν ρωτήθηκε για το αν θεωρούν κακό ενδεχόμενο την αποχώρηση της Ελλάδας από την ΟΝΕ οι 17 ηγέτες, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε πως «παραμένει και σήμερα και αύριο, όπως και χθες, κακό αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά δεν μπορούμε διαρκώς στην υπόθεση της Ελλάδας να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πού θα οδηγηθούν τα πράγματα και οι Έλληνες θα πρέπει να μας το πουν αυτό».
Deutsche Welle