tromaktiko: «Ανέσπερος φάρος» της Τζουμερκιώτικης παράδοσης

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Ανέσπερος φάρος» της Τζουμερκιώτικης παράδοσης



του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού 
Τιμητική εκδήλωση στον Αγναντίτη πνευματικό δημιουργό από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Μα ούτε και το μάρμαρο, το κρύο, το αθώο,/ μου απάντησε ξεκάθαρα σε τούτα που ρωτούσα:/Πού ένιωθε καλύτερα, μέσα στη γη ατόφιο/ ή τώρα απέξω σμιλευτό, γυαλιστερό και ακριβό,/ σκεπάζοντας τα λείψανα και ιδεών και ύλης;/ Και ούτε ποιοι του δίνουνε την πιο πολλή κρυάδα/ Οι από μέσα, οι άπραγοι ή οι απέξω, οι «άρπαγοι»;

Χρ. Π., από το ποίημα «Αμφιλογίες

Τον ακαταπόνητο λαμπαδηδρόμο της λαϊκής μας παράδοσης, της ανάδειξης της προγονικής-προαιώνιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης του τόπου των περήφανων Τζουμέρκων τίμησε προσφάτως η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), διακεκριμένο μέλος της οποίας αποτελεί και ο ίδιος.

Τιμώμενο πρόσωπο ο καταξιωμένος δάσκαλος, πολυγραφότατος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ιστοριοδίφης ερευνητής, λαογράφος, χρονογράφος, πρώην ανώτερο στέλεχος και καθηγητής στις σχολές του ΟΤΕ, άξιο τέκνο των Αγνάντων Ιωαννίνων, ο σεμνός, ταπεινός και ανιδιοτελής πατριδολάτρης Χρίστος Παπακίτσος.

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας σωστός και ενήμερος πολίτης, καλοκάγαθος και άριστος οικογενειάρχης, με άρρηκτους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο και τους απόδημους συμπατριώτες του εργάζεται αόκνως από κάθε μετερίζι δίνοντας τη μάχη για το κοινό καλό, την πρόοδο, το ήθος και την παιδεία, μη φειδόμενος κόπου και χρόνου.

Η προσφορά του πολύτιμη, ανεκτίμητη και δυαδική. Από τη μια μεριά είναι η διαρκής πνευματική και συγγραφική παρουσία του και από την άλλη η ενεργός και αέναη ενασχόλησή του στα διοικητικά πράγματα πολλών πνευματικών και πολιτιστικών συλλόγων απόδημων Ηπειρωτών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η πνευματική του όμως κατάθεση για τα κοινά των Τζουμερκιωτών είναι αυτή που ξεχωρίζει. Το σπουδαίο πόνημά του «Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση» τον ανέδειξε και τον καθιέρωσε μεταξύ των σημαντικότερων ιστορικών ερευνητών και μελετητών της αρχέγονης Ηπείρου και της χώρας του βασιλιά Αθάμαντα, εκ του οποίου έλκουμε τη μυθική καταγωγή μας. Σημαντικό επίσης είναι το λαογραφικό κείμενο «Τζουμερκιώτικος Γάμος», το οποίο διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και παρουσιάστηκε στο «Αράχθειο» θέατρο Σκούπας Άρτας.

Άριστος σμιλευτής της γλώσσας, πολυδιαβασμένος και διαθέτοντας σπινθηροβόλο πνεύμα ο κ. Παπακίτσος έχει καταθέσει κατά την πολύχρονη παρουσία του στα γράμματα πλούσιο λογοτεχνικό έργο. Σ΄αυτό συμπεριλαμβάνονται πεζά λογοτεχνικά κείμενα, διηγήματα και ποιήματα, δοκίμια και αφηγήματα, ευθυμογραφήματα και βιβλιοκριτικές, ιστορικές, λαογραφικές και κοινωνικές μελέτες και αμέτρητα κείμενα για τα έθιμα και τις θρυλικές και μυθικές παραδόσεις της περιοχής.

Ανελλιπής είναι και η παρουσία του στο χώρο του Τύπου και της ενημέρωσης με κείμενα και θέματα κοινωνικού, οικονομικού, λαογραφικού, ιστορικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα εξ αυτών βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις εφημερίδες «Άγναντα Άρτας», «Τα Τζουμέρκα» και το περιοδικό της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) των οποίων είναι μόνιμος συνεργάτης. Επίσης δημοσιεύονται και αναδημοσιεύονται σε πολλά άλλα ημερήσια και περιοδικά έντυπα της Ηπείρου και της αποδημίας και αναρτώνται σε πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Τα κείμενά του μεστά και συγκροτημένα, δοσμένα με πολύ προσοχή και χιούμορ προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων τα διαβάζουν, αλλά και εκείνων προς τους οποίους απευθύνονται ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική για πράξεις και παραλείψεις τους, διεκδικώντας λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τον πολύπαθο χώρο των Τζουμέρκων, της Ηπείρου, των απανταχού Ελλήνων γενικότερα.

Το έργο του πολύτιμο και ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και για άλλους ιστορικούς, λαογράφους και ερευνητές της τζουμερκιώτικης παράδοσης. Για το σύνολο του έργου του, τις πυκνές συγγραφικές και κοινωνικές δραστηριότητές του τιμήθηκε από πολλούς συλλόγους και σωματεία. Τη μεγαλύτερη διάκριση απέκτησε φέτος με την κατάκτηση του πρώτου βραβείου διηγήματος με το εξαίρετο έργο «Η ζωντανή αφίσα», σε διαγωνισμό που προκήρυξε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το πλούσιο βιογραφικό σημείωμα του κ. Παπακίτσου ξετύλιξε με εύγλωττο τρόπο και με περισσά στοιχεία από το σύνολο της προσφοράς του ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ., καταξιωμένος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Κώστας Μαργώνης.

Κατασυγκινημένος εμφανίστηκε στην αντιφώνησή του ο Αγναντίτης πνευματικός δημιουργός. Απευθυνόμενος προς τη διοίκηση της ΕΕΛ, αλλά και προς το ακροατήριο, είπε:

«Σας ευχαριστώ θερμότατα για την εξαιρετική τιμή που μου κάνετε απόψε. Την ενθάρρυνση αυτή που κάνετε στα μέλη της Ένωσης μακάρι να την έκαναν οι γονείς στα παιδιά τους, οι δάσκαλοι στους μαθητές τους και η πολιτεία στους υπηρέτες της που διακρίνονται στην προσφορά και το ήθος.

Φίλτατε Κώστα Μαργώνη, όσο σε άκουγα κοκκίνιζα. Τώρα που συνήλθα νιώθω δυο φορές χαρούμενος και δυο φορές τυχερός. Πρώτα γιατί ανέλαβες να παρουσιάσεις σε τούτο δω το τέμενος των Μουσών το ταπεινό έργο μου, εσύ ένας από τους εκλεκτότερους φιλόλογους της γραφής και τους κριτικούς λογοτεχνίας.

Και δεύτερον γιατί τα όσα άκουσα λέγονται συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν τα ακούν. Εγώ τα άκουσα. Και λέγονται πολλά καλά λόγια για τα οποία από τους ανθρώπους πολύ λίγοι είναι εκείνοι που χαίρονται ή κλαίνε περισσότερο όταν τα ακούνε, αλλά πολλοί γελάνε. Γι΄ αυτό είμαι δυο φορές χαρούμενος και δυο φορές τυχερός. Σας ευχαριστώ μέσα απ΄ τα βάθη της καρδιάς μου.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε απόψε με την παρουσία σας, παρά το τσουχτερό κρύο. Και στους εξ υμών συναδέλφους εν γραφίδι, να το πω έτσι, εύχομαι και στα δικά σας. Σας ευχαριστώ, να είστε καλά.»


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!