tromaktiko: Απο την ματιά ενός Erasmus φοιτητή...!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Απο την ματιά ενός Erasmus φοιτητή...!



2008 Πρώτο έτος, πρώτο εξάμηνο Τ.Ε.Ι Αθήνας (Διοίκηση Επιχειρήσεων)! Σεπτέμβρης μήνας!! Γνωρίζω φίλη Ελένη σε μάθημα Word και δένουμε αμέσως!!! Παρεάκι τρελό να κοροϊδεύουμε τους γύρω μας (ΑΝΑΘΕΜΑ τι έλεγαν αυτοί για εμάς)...
Σε ένα μάθημα Λογιστικής πρωτοακούμε την λέξη Erasmus και οτι είναι μια απο τις καλύτερες εμπειρίες! Erasmus = πηγαίνω σε μια χώρα του εξωτερικού (αν έχω τα κότσια δηλαδή) και κάνω το εξάμηνο που θα έκανα στην Ελλάδα στην ξένη χώρα! Παίρνω και 4 παλούκια μαθηματάκια και τα δίνω εκεί πέρα με απώτερο σκοπό να αναγνωριστούν στο Τ.Ε.Ι και να μην έχω τον κάθε σκαλωμένο καθηγητή να με κόβει με 4,5!!!
Ελένη: πάμε πάμε θα είναι τέλεια,θα νοικιάσουμε το σπίτι μας, θα μένουμε παρέα, θα μείνουμε έξι μήνες στο εξωτερικό, θα είναι τρομερά!!!
Βανέσα: εντάξει θα πάμε περίμενε να περάσει λίγο ο καιρός, έχουμε ακόμα μέχρι να μεγαλώσουμε εξάμηνο και να χρωστάμε μαθήματα!!!
2009/2010 Δεν αναφερόμαστε για πολύυυυυ καιρό σε αυτό το θέμα γιατί εγώ δεν ήθελα να πάω τελικά..Κοίτα να δεις πόσο γρήγορα αλλάζει άποψη ο άνθρωπος! Η Ελένη βέβαια δεν το μετάνιωσε ποτέ και απλά περίμενε απο εμένα να αλλάξω γνώμη!!!
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας λένε οτι μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να καταθέσουν ‘αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος’.. Περνάνε και τα Χριστούγεννα και μπαίνουμε στο 2011!
Τελικάαα πήγαμε και κάναμε την αίτηση! Γαμάτη εμπειρία λέμε και αφού έχουμε μια ευκαιρία να την ζήσουμε ας μην την αφήσουμε να χαθεί έτσι ας προσπαθήσουμε!!! Επιλέγουμε σαν χώρα την Δανία διότι ένας καθηγητής μας έχει πει ‘εκεί να επιλέξετε να πάτε η Ε.Ε δίνει τα περισσότερα χρήματα γιατί είναι ακριβή χώρα’
22/08/2011 Προσγειωνόμαστε στην Κοπεγχάγη!! Έπειτα απο ένα 3ωρο ταξίδι και μετά απο άπειρα κλάματα και αγκαλιές αποχαιρετισμού η εμπειρία μας ξεκινάει!
Στην αρχή δειλά δειλά μην ξέροντας την χώρα. Αφού περνούν οι μέρες και πέρνοντας το κολάι αρχίζουμε να συνηθίζουμε!! Τα έξοδα πολλά! Γιατί η Δανία αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποδεχτεί σαν νόμισμα το € και χρησιμοποιεί το δικό της που είναι η Δανέζικη Κορώνα (και πολύ καλά κάνει)!!
Το Τ.Ε.Ι λοιπόν έχει πει οτι θα χρηματοδοτεί τους μαθητές Erasmus με χρήματα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση! Το ποσό που πρέπει να καταβάλλεται στους λογαριασμούς μας είναι 579 € τον μήνα για όσους μήνες είμαστε εδώ! Περιμένουμε υπομονετικά απο την ημέρα που είμαστε εδώ! Η συμφωνία είναι 80% του συνολικού ποσού τώρα και το 20% αφού επιστρέψουμε και έχουμε περάσει τα μαθήματα! Αν έχουμε αποτύχει οφείλουμε να επιστρέψουμε όλο το ποσό στο ίδρυμα το οποίο σπουδάζουμε!
Βέβαια έχουν περάσει 2 μήνες και 13 ημέρες απο την στιγμή που φτάσαμε εδώ και δεν έχουμε δει άσπρη μέρα! Τρώμε τα λεφτά του μπαμπά με λίγα λόγια!!! Δυστυχώς το ελληνικό κράτος έχει πιάσει πάτο και δεν είναι σε θέση να στηρίξει ούτε τα νέα παιδιά του που βγαίνουν έξω να γνωρίσουν ένα καλύτερο μέλλον και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες! Με όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, με το να προσπαθούμε να καταλάβουμε αν θα κληθούμε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις 4 Δεκεμβρίου, με το να έχουμε αυτόν τον ΓΕΛΟΙΟ πρωθυπουργό να μας λέει κάθε μέρα ‘Παραιτούμαι’ ‘Δεν παραιτούμαι’…
Συγνώμη φίλη μου Ελένη αλλά δεν νομίζω να δούμε χρήματα στους λογαριασμούς μας!!! Το κακό είναι οτι έχουμε χαλάσει τόσα λεφτά εδώ, χρήματα που οι πατεράδες μας βγάζουν με μεγάλο κόπο, χρήματα που ο κ. Παπανδρέου θα τους τα ζητήσει για να πληρώσουν καινούργιους φόρους, έκτακτες εισφορές κ.τ.λ για να καλύψει τα λεφτά που εκείνος με τους υπόλοιπους 299 έφαγε!! Το κακό είναι οτι δεν σκέφτεται καθόλου τα νέα παιδιά της χώρας που κυβερνά τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν απο το μπάχαλο που μόνος του δημιούργησε και να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή σαν αυτή την αξιοπρεπή που ζούσαμε το 2008!! Όταν κάναμε όνειρα!
Με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα η Ε.Ε δεν θα δώσει ποτέ αυτά τα χρήματα και στην ουσία κάνουμε μια τρύπα στο νερό! Φτωχένουμε ακόμα πιο πολύ! Ακόμα και το οτι θα μπει στο βιογραφικό μας η φράση ‘4μηνη παραμονή στο εξωτερικό για σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων’ δεν νομίζω οτι θα παίξει κάποιο ρόλο! Τυχερές θα είμαστε αν δουλεύω εγώ στο ταπεινό μου videoclub και εσύ κάπου έτσι απλά για να βγάζεις τα βασικά!!!
Κλείνω με αυτό και ας ελπίσουμε όλοι σε ένα καλύτερο αύριο!!!

vanessatheodosiou.wordpress.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!