Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν νέα στοιχεία για την εγκληματική δράση του 26χρονου που ίσως αποδειχθεί εντυπωσιακά μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται να ήταν μόνο ένας εξοργισμένους για λόγους ερωτικής, διαδικτυακής, αντιζηλίας όπως νόμιζαν αρχικά, αλλά οργανωτής αιματηρών εγκληματικών επιθέσεων.
Αρχή αυτής της υπόθεσης ήταν η δολοφονία που σημειώθηκε το βράδυ της 8ης Μαΐου 2010 στο 40ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών Σουνίου, στο πάρκινγκ νυκτερινού κέντρου στο ύψος του Κορωπίου με θύμα έναν 30χρονο νεαρό που εργαζόταν σε γραφείο καλλυντικών. Ο νεαρός είχε πυροβοληθεί τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο αυτοκίνητό του. Τα πρώτα 24ωρα μετά τη δολοφονία οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής δεν είχαν κανένα στοιχείο για το κίνητρο και τους δράστες του μυστηριώδους εγκλήματος. Ωστόσο συγγενείς του 30χρονου εντόπισαν στην σελίδα του στο Facebook ότι λίγη ώρα πριν δολοφονηθεί είχε δεχθεί ένα μήνυμα στον «τοίχο» του από μία νεαρή συνάδελφό του, βουλγαρικής καταγωγής, όπου τον προειδοποιούσε να μην πάει στο πάρκινγκ του νυκτερινού κέντρου στην παραλιακή λεωφόρο γιατί διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και συγγενείς του 30χρονου άρχισαν λοιπόν να ερευνούν καταγραφές στο Facebook και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δράστης του εγκλήματος ήταν ο 26χρονος Αλβανός Νικολίν Μ. ο οποίος διατηρούσε παλαιότερα ερωτική σχέση με την νεαρή Βουλγάρα. Ο 26χρονος αλλοδαπός είχε εξοργισθεί από το γεγονός ότι ο 30χρονος είχε πατήσει στο Facebook «like», δείγμα ότι του άρεσε μία από τις φωτογραφίες της αλλοδαπής συναδέλφου του. Ο Αλβανός είχε αποφασίσει τότε να σκοτώσει τον 30χρονο. Προκειμένου να τον παρασύρει στο ραντεβού θανάτου στο Κορωπί δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ μίας καλλίγραμμης κοπέλλας που επεδίωξε τάχα συνάντηση μαζί του το συγκεκριμένο βράδυ. Ο Αλβανός στην συνέχεια εξαφανίσθηκε από προσώπου γης κι εντοπίσθηκε ύστερα από παρόμοια παγίδα με «ψεύτικα προφίλ» μέσω Facebook που του έστησαν οι συγγενείς του άτυχου 30χρονου. Τελικά συνελήφθη στα τέλη Μαΐου στην παραλία Αλίμου.
Ωστόσο νεώτερα στοιχεία δίνουν μία νέα διάσταση στην δράση του 26χρονου Αλβανού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αμέσως μετά την σύλληψή του για τον φόνο στο Κορωπί συγκέντρωσαν μαρτυρίες ότι σχετιζόταν και με σειρά ληστειών στην Αθήνα από τις οποίες ίσως ορισμένες ήταν αιματηρές. Οπως προέκυψε λοιπόν από βαλλιστικούς ελέγχους ο «δολοφόνος μέσω... Facebook» είχε σκοτώσει με το ίδιο όπλο -ένα Tokarev 7,62mm- στις 29 Δεκεμβρίου 2009, μαζί μ' έναν συνεργό του, έναν 55χρονο υπάλληλο πρακτορείου ΟΠΑΠ στην Πετρούπολη. Οι δύο δράστες που φορούσαν κουκούλες όρμησαν στο πρακτορείο, ζήτησαν τα λεφτά από τον 55χρονο, πατέρα δύο παιδιών, κι όταν εκείνος αρνήθηκε τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Η υπόθεση αυτή είχε μείνει ανεξιχνίαστη και η διαλεύκανση της υπήρξε μετά από την σύγκριση των καλύκων που είχαν βρεθεί στους τόπους των δύο εγκλημάτων. Ο 26χρονος Αλβανός φαίνεται να κράτησε, για άγνωστο λόγο, το όπλο του πρώτου φόνου στην Πετρούπολη και με το ίδιο σκότωσε και τον 30χρονο στο Κορωπί.
Πάντως εντυπωσιάζει το γεγονός ότι υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση περίπου 20 μηνών στην σύγκριση των ραβδώσεων στις δύο σφαίρες προκειμένου να αναδειχθεί η σχέση των εγκλημάτων. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «αυτό οφείλεται στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια ιδιαίτερα με τις υποθέσεις τρομοκρατίας».
Σύμφωνα ωστόσο με νεώτερες πληροφορίες ο 26χρονος Αλβανός επιχείρησε στις 25 Ιουλίου 2011, στις φυλακές Ναυπλίου, ένα νέο μεγάλο «κόλπο». Μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών του έκοψαν τα κάγκελα κελιών και βγήκαν στο προαύλιο των φυλακών με σκοπό να βρεθούν στην «νεκρή ζώνη» του σωφρονιστικού ιδρύματος και να αποδράσουν. Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα ο νεαρός Αλβανός και οι συνεργοί του είχαν δημιουργήσει σχοινιά από σεντόνια ενώ ένωσαν με σεντόνια οκτώ σκουπόξυλα που είχαν και γάντζο για να σκαρφαλώσουν τον τοίχο. Ομως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και η απόδραση του 26χρονου Αλβανού και άλλων ποινικών απετράπη.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην διερεύνηση και άλλων εγκληματικών επιθέσεων στις οποίες πιθανολογείται ότι προχώρησε ο αλλοδαπός δράστης.