Σε άρθρο στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του Le Monde o αρθρογράφος βάζει πλεον ανοιχτά το ερώτημα...
"Μήπως το EFSF είναι ωρολογιακή βόμβα;"
Στην σύντομη ανάλυση που ακολουθεί αφήνει αιχμές για το EFSF (αλλά και την απόφαση του Οκτωβρίου), σχετίζοντας το με την άνοδο του κόστους δανεισμού της Γαλλίας από το 2,5% όπου βρισκόταν τον περασμένο μήνα στο 3,5% αυτή την εβδομάδα.
Συγκρίνοντας με το λιγότερο του 2% του κόστους δανεισμού της Γερμανίας, αναρωτιεται επίσης για το πόσο έγκυρη μπορεί να είναι η αξιολόγηση του tripleA για τη Γαλλία όταν το χασμα αναμεσα στις 2 ηγέτιδες χωρες διευρύνεται.
"Το λάθος της S&P την περασμένη βδομάδα (που υποβαθμισε την Γαλλία και μετα απέσυρε την υποβάθμιση) δεν εξέπληξε κανέναν" λεει ο συντηρητικος LeMonde.
Αμφιβολιές επίσης εκφράζει και για την αξιολογηση του ίδιου του EFSF (που η χρηματοδότησή του βασίζεται στις χωρες που συμμετεχουν στην Ευρωζώνη με συμφωνημένα ποσοστά και όπου το 37% των εγγυήσεων προέρχεται απο προβληματικές χώρες!) λέγοντας καθαρά πως δεν αξίζει το τριπλο Α.
"Οι επενδυτές δεν θεωρούν ούτε τη Γαλλία ούτε το EFSF υπογραφές πρώτης γραμμής" λέει το αρθρο, ενω αναφερεται και στη δήλωση του Β.Πούτιν που ζητάει από την ΕΚΤ να εγγυηθεί για τις δεσμεύσεις του EFSF δείχνοντας έτσι την χαμηλή του εκτίμηση γι αυτό.
"Ολες οι εκδοχές του EFSF που έχουν παρουσιαστεί δημιουργουν σύγχυση και αβεβαιότητα" τονίζει και τελειώνει λέγοντας:"Με 306 δις Ιταλικού χρέους να λήγουν μεσα στο 2012 πρέπει να φτιαχθεί ένα εργαλείο αποτελεσματικό και ρεαλιστικό".
Γιατί επιμένουμε στην αποτυχία;
Ως γνωστόν ο μηχανισμός του EFSF ειναι το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο βασίζεται η "διάσωση" της Ελλάδας(και των άλλων χωρών που ακολουθούν) και επομένως η περίφημη "υλοποίηση των αποφάσεων του Οκτωβρίου".
Ειναι πιο φανερό από φανερό ότι η δομή του θα αναθεωρηθεί αφού έχει ήδη προκαλέσει την πτώση της Ιταλίας (και της Ισπανιας) και απειλεί όλο το οικοδόμημα του ευρώ μέσω επερχόμενης υποβάθμισης και της Γαλλίας.
Σε αμφιβολία επίσης βρίσκονται και τα άλλα σημεία της απόφασης όπως η δήθεν εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και του κερδοσκοπικού ιδ.τομέα(PSI), αλλά και περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει πάρει κάτι μήνες αναβολή και δείχνει πως μάλλον θα επιχειρηθεί μέσω καταστροφής της πραγματικής οικονομίας ήδη δεινοπαθούντων από την ύφεση κρατών. Οι τράπεζες έχουν πλέον κάθε λόγο να αποφεύγουν την δανειοδότηση της αγοράς καθώς θα επιχειρούν το μάζεμα του ενεργητικού τους για να βρεθουν στο 9% της κεφαλαιακής επάρκειας(ιδια κεφάλαια/ενεργητικό).
Να πούμε βέβαια οτι τα υπόλοιπα "εργαλεία" ή συνοδευτικά μέτρα οπως π.χ. η σκληρή λιτότητα είναι ακόμη χειρότερα.
Κατα τα άλλα εδώ, όλα τα λαμπρά παλληκάρια της νέας κυβέρνησης αλλά εν χωρώ και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, κάνουν ευαγγέλιο την υλοποίηση μιας καταστροφικής απόφασης που ήδη μετράει μέρες μεχρι την αναθεώρησή της από μια ακόμη "Τελική λύση σωτηρίας".
Το σάπισμα του πολιτικού συστήματος εξουσίας που πλέον ξεκαθαρίζει την ταυτότητα του με τη συμμετοχή των 3 στην μνημονιακή κυβέρνηση "σωτηρίας", αλλά και η απόλυτη αποσάρθρωση της αξιοπιστίας του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.