τον πέμπτο με αυτόν του Ιανουαρίου του 2013. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα κρίνουν τις ενστάσεις των πολιτών καθώς εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών.
Έτσι, ο έφορος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι ή αν θα πληρώσουν μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν.
Για τα λάθη που έχον καταγραφεί στους φετινούς λογαριασμούς δίνεται περιθώριο συμψηφισμών έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων.
Όλες οι τελικές ρυθμίσεις για το χαράτσι της επόμενης χρονιάς περιέχονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο προχώρησε στις ακόλουθες αλλαγές ως προς την εφαρμογή του μέτρου:
• Σε 5 ισόποσες δόσεις αντί για 4 θα καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων για το έτος 2012. Το τέλος θα καταβληθεί από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.
• Αποκλειστικά ο έφορος θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.
Υστέρα από αίτηση του ενδιαφερομένου ο έφορος (και όχι τριμελής επιτροπή, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος του υπουργείου) θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να διαπιστώσει αν:
• Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του.
• Ο κύριος του ακινήτου διαβιοί υπό μειονεκτικές κοινωνικές συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Επίσης ο έφορος σε περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής του τέλους μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίζει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις είτε και τη μείωση του τέλους.
- Λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2011 διορθώνονται με το ειδικό τέλος του έτους 2012. Αν το χαράτσι το οποίο προκύπτει μετά τη διόρθωση των λαθών είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το ειδικό τέλος κατά την 31η Μαρτίου 2012.
Το ειδικό τέλος ακινήτων έτους 2012 επιβάλλεται στα ακίνητα που θα ηλεκτροδοτούνται την 31η Μαρτίου 2012 αντί την 28η Απριλίου 2012 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος και βαρύνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή. Σε περισσότερες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ.
Αναγκαστική είσπραξη
Εάν το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, οι ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).
Ευπαθείς ομάδες
Ποιοι δικαιούνται το μειωμένο τέλος ακινήτων
Σύμφωνα με το δημόσιευμα, διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.). Ειδικότερα, εντάσσονται και:
• Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω.
• Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω.
Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων. Εξάλλου, εξαιρούνται από το ειδικό τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
Εξάλλου, για επαγγελματικά ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.