Στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.
Ωστόσο, σε προδημοσίευσή του το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για αδυσώπητη μάχη που μαίνεται μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί, οι οποίοι αν και δημοσίως παρουσιάζονται να συμφωνούν για την ευρωπαϊκή και δημοσιονομική πολιτική, στο παρασκήνιο ερίζουν για όλα τα βασικά σημεία της μελλοντικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ρόλου της ΕΚΤ και την εμπλοκή των ιδιωτών σε ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες. Όπως τονίζει το περιοδικό, βασικό ζήτημα αποτελεί ο φόβος της Γαλλίας για ενδεχόμενη γερμανική κυριαρχία.
Την ίδια ώρα, χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus ανέφερε ότι σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα», δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.
Βολές κατά Σόιμπλε
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, καταφέρθηκε κατά των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ανέφερε επιπλέον πως οι Γερμανοί θα πρέπει να έχουν συμπονετική καρδιά για τους γείτονες και εταίρους και κυρίως τους Έλληνες.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ ανέφερε: «Όταν υπάρχει Γερμανός που λέει σήμερα και στο μέλλον στην Ευρώπη θα μιλούν γερμανικά, όταν ένας Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι εμφανίσεις για χάρη της τηλεόρασης στην Τρίπολη, στο Κάιρο ή την Καμπούλ... είναι σημαντικότερες από τις πολιτικές επαφές... με την Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη όλα αυτά δεν είναι παρά ζημιογόνο νταηλίκι γερμανικού εθνικισμού».
«Τα δικά μας πλεονάσματα υπάρχουν χάρη στα ελλείμματα των εταίρων μας» τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Γερμανός πρώην καγκελάριος» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πατέντα για την επίλυση της κρίσης θα χρειαστούν πολλά βήματα και υπομονή» είπε, τονίζοντας πολλές φορές την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη και να μείνει η Ευρώπη ενωμένη.
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λογική, όχι μόνον λογική όμως αλλά χρειαζόμαστε και μια καρδιά που να συμπονεί τους γείτονες μας, τους εταίρους μας και αυτό ισχύει κυρίως για τους Έλληνες», πρόσθεσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.