Με αυτόν τον τρόπο, το περιοδικό Economist, περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης για την Ευρώπη, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.
“Εν ολίγοις, ήρθε η ώρα να μετανοήσουμε. Αλλά ποιο είναι το προπατορικό αμάρτημα;”, λέει το δημοσίευμα, παρομοιάζοντας την κρίση με μια άλλη Αποκάλυψη.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η αλλαγή συνθηκών στην Ευρώπη και οι αυστηρότεροι όροι θα εξασφαλίσουν ότι οι “όρκοι πίστης θα τιμηθούν” από τα κράτη-μέλη. Έχουν ένα δίκιο, σχολιάζει ο Economist. Αλλά οι περισσότεροι επίσης θεωρούν ότι το “αμάρτημα” είναι σοβαρότερο, αναφέρει.
Ο σχεδιασμός του ευρώ είναι προβληματικός, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική ενοποίηση ή μια κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής εσχάτης προσφυγής, σημειώνει.
Τώρα, μένει στον Χέρμαν Ρόμπαι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να βρει έναν συμβιβασμό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την επίλυση της κρίσης.
“Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενοποιητική συμφωνία για να σώσει τον εαυτό της. Η κρίση έχει να κάνει τώρα με την επιβίωση του ευρώ, οπότε απαιτεί μια μεγάλη απάντηση: κανείς δεν θα πρέπει να χαθεί, αν το ευρώ καταρρεύσει” σημειώνει και προσθέτει “ένας λογικός συμβιβασμός θα ήταν η επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχίας τώρα, σε αντάλλαγμα την εισαγωγή ευρωομολόγων”, αναφέρει ο Economist.
Ενώ ο καιρός τελειώνει, ίσως μια τέτοια συμφωνία θα πάρει πολύ χρόνο για να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Όμως μόνο σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγουμε την αποκάλυψη, καταλήγει το δημοσίευμα.