tromaktiko: Η δράση της σόγιας στο μεταβολισμό των λιπιδίων

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η δράση της σόγιας στο μεταβολισμό των λιπιδίων



της Γενοβέφας Κολοβού, Αν. Διευθύντρια Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, Υπεύθυνη Λιπιδαιμικού Ιατρείου και LDL αφαίρεσης, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Η δράση της σόγιας
στο μεταβολισμό των λιπιδίων.
H σόγια και τα προϊόντα της αποτελούν εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για τους λαούς αυτούς, αλλά και καλής υγείας, αφού δρα προστατευτικά ενάντια σε πολλές ασθένειες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί αρκετές κλινικές μελέτες που ερεύνησαν την επίδραση της σόγιας στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα.

Για παράδειγμα, οι Wofford και συνεργάτες [1] χορηγήσαν σόγια ή υδατάνθρακες σε 352 υγιείς ενήλικες για 8 εβδομάδες. Στην ομάδα που κατανάλωσε σόγια η μείωση της ολικής χοληστερόλης ήταν στατιστικά σημαντική (4 mg/dl). Μια μετανάλυση 43 εργασιών έδειξε ότι η κατανάλωση 30 g πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως, μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 9 mg/dl (5.5%) και αυξάνει τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) κατά 3.2% και μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 11% [2].

Ο προστατευτικός μηχανισμός δράσης της σόγιας στα λιπίδια του πλάσματος είναι πολύπλευρός. Η μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκροής της χοληστερόλης από το κύτταρο, την αύξηση της εκροής των χολικών αλάτων, καθώς και την αύξηση του μεγέθους των συμπλεγμάτων της LDL. Επίσης, η σόγια αυξάνει την λειτουργικότητα των LDL υποδοχέων (και αυτό οδηγεί στη μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα). Οι Lovati και συνεργάτες [3] παρατήρησαν σε υπερχοληστερολαιμικά πειραματόζωα που διατρέφονταν με σόγια, αύξηση της δέσμευσης των συμπλεγμάτων πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (very low density lipoprotein, VLDL) στο ήπαρ.

Επιπρόσθετα, η σόγια φαίνεται να μειώνει την ηπατική συγκέντρωση της χοληστερόλης.

Επίσης, οι Velasquez και BhathenaInt [4] σε μια ανασκόπηση μελετών για την επίδραση της σόγιας στο σωματικό βάρος διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες μελέτες η κατανάλωση σόγιας οδηγούσε σε μείωσή του.

Ακόμα, η κατανάλωση σόγιας είναι πιθανόν να προστατεύει τα σωματίδια των LDL από την οξείδωση. Η παθολογική κατάσταση που οδηγεί στην έναρξη της αθηρογένεσης είναι κυρίως η μετατροπή των LDL συμπλεγμάτων (οξείδωση).

Οι Tikkanen και συνεργάτες [5] χορήγησαν 60 mg ισοφλαβόνες σόγιας σε υγιή άτομα και παρατήρησαν παράταση της οξείδωσης των σωματιδίων των LDL κατά 20 min. Οι Helisten και συνεργάτες [6] παρατήρησαν ότι τα εστεροποιημένα λιπαρά οξέα με ισοφλαβόνες σόγιας προάγουν την ενσωμάτωση τους στα σωματίδια LDL αυξάνοντας την αντίσταση τους στην οξείδωση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!