tromaktiko: Θα επιμείνει για εκλογές το Μάρτιο ο Σαμαράς με Παπαδήμο - Όχι σε συμβούλιο αρχηγών υπο τον Παπούλια

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Θα επιμείνει για εκλογές το Μάρτιο ο Σαμαράς με Παπαδήμο - Όχι σε συμβούλιο αρχηγών υπο τον Παπούλια



Δεν επιθυμεί η ΝΔ νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών, υπο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα για την κυβέρνηση Παπαδήμου...
είναι το σχόλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν από τη συνάντηση του προέδρου του Α. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό και την δηλωθείσα πρόθεση του κ. Παπαδήμου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης», ήταν το σχόλιο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, δείχνοντας την άρνησή τους για νέα «διαπραγμάτευση» καθώς «τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν».

Αναλυτικότερα:

Αμετακίνητος στις απόψεις του για το χρόνο ζωής της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να εμφανιστεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να επιμείνει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου καθώς και στο αυστηρό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει κατά τη γνώμη του να κινηθεί η κυβέρνηση.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο 24ωρο, έχει προκύψει ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος Απριλίου. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η μεγάλη δόση των 80 δισ. ευρώ, πρέπει να έχει εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εγκριθεί το νέο δάνειο, κάτι με το οποίο θα θεωρηθεί ότι θα έχει «ολοκληρωθεί» η αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ωστόσο, ακολουθεί η αργία της 25ης Μαρτίου και το Πάσχα και ως εκ τούτου, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, παρουσιάζεται ως πιο ορθό το να πραγματοποιηθούν οι εκλογές προς τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το να δεχτεί κάτι τέτοιο ο κ. Σαμαράς.

«Όχι σε αλλαγή της συμφωνίας του Προεδρικού Μεγάρου»

Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η συνάντηση ζητήθηκε αμέσως από τον Α. Σαμαρά, όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του κ. Παπαδήμου για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπαδήμος, θεωρεί ότι πρέπει να επαναβεβαιωθεί χωρίς καθυστέρηση η συμφωνία του Προεδρικού Μεγάρου, τόσο για τη θητεία όσο και για την αποστολή της νέας κυβέρνησης (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).
«Αν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, ας αναλάβουν επισήμως την ευθύνη...», είπαν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή και τη στήριξη στο σχήμα υπό τον κ. Παπαδήμο.
Η προειδοποίηση αυτή, απευθύνεται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΛΑ.Ο.Σ., που ζητούν πλέον να μετατραπεί η κυβέρνηση Παπαδήμου σε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», με ανοικτό χρονικό ορίζοντα που μπορεί να φθάνει έως τη συνταγματική λήξη της παρούσας Βουλής, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μιχελάκης: Εκλογές, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης

Σε δηλώσεις που έκανε στον «Σκάι» ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της ενδεχόμενης παράτασης της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου: «Αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τις εκλογές και την παράταση της κυβέρνησης είτε φοβούνται τη νωπή λαϊκή εντολή, είτε θέλουν να μεταφέρουν τα εσωτερικά τους προβλήματα», δήλωσε και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αγνοούμε τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το σκεπτικό της ΝΔ για τις εκλογές μόλις η κυβέρνηση αυτή ολοκληρώσει το έργο της, δεν έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ΝΔ θα στηρίξει το μέτρο για μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι θα περιμένουμε να δούμε τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων και μετά να τοποθετηθούμε. Επέμεινε, ωστόσο, ότι με δεδομένο ότι τη «μαύρη» τρύπα θα τη μάθουμε το Φεβρουάριο, όπως και τη νέα δανειακή σύμβαση, τις οποίες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.
eklogika.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!