tromaktiko: Μετατάξεις… τρέλα!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μετατάξεις… τρέλα!



Από τους 350 εργαζόμενους των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που πήραν οικειοθελώς μετάταξη από την υπηρεσία τους, ελάχιστοι εργάζονται ως οδηγοί στη νέα τους δουλειά…

-Χαρακτηριστική η περίπτωση 40χρονου οδηγού της ΕΘΕΛ, που μετατάχθηκε στο λογιστήριο των φυλακών Κορυδαλλού!

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Από οδηγός λεωφορείου λογιστής στις φυλακές Κορυδαλλού ή φύλακας αρχαιοτήτων. Είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις εργαζομένων της ΕΘΕΛ, που η διαδικασία των μετατάξεων τούς έστειλε σε θέσεις εργασίας, με τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στους δήμους ακόμη περιμένουν την εγκύκλιο που έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει εκδοθεί, για τις μετατάξεις υπαλλήλων καταργούμενων υπηρεσιών, που όμως δεν πληρούν προϋποθέσεις εφεδρείας. Επιεικώς, επιπολαιότητα. Αυτό χαρακτηρίζει τις μετατάξεις, που είτε έχουν γίνει, είτε έχουν εξαγγελθεί τους τελευταίους μήνες. Το μέτρο εφαρμόστηκε όπως-όπως στου… Κασίδη το κεφάλι, δηλαδή στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων, ενώ εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητο, στους ΟΤΑ, ακόμη περιμένουν.

Από το λεωφορείο στο…ασθενοφόρο

Περίπου 350 είναι οι εργαζόμενοι των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που πήραν οικειοθελώς μετάταξη από την υπηρεσία τους. Λίγοι εργάζονται ως οδηγοί στη νέα τους δουλειά. Από αυτούς τους λίγους, οι περισσότεροι μετατάχθηκαν στο ΕΚΑΒ ως… οδηγοί ασθενοφόρου. Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ Νίκος Κουλουμπαρίτσης λέει πως αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «άλλο να οδηγείς λεωφορείο και να μεταφέρεις κοινό, ζωντανούς επιβάτες, άλλο να οδηγείς ασθενοφόρο και να μεταφέρεις ασθενείς, στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους, υπό πίεση και με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Το να οδηγείς ασθενοφόρο θέλει ιδιαίτερη εκπαίδευση, την οποία οι οδηγοί μας που μετατάχθηκαν στο ΕΚΑΒ δεν την έλαβαν!».

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που, όπως βεβαιώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μετατάχθηκαν στους δήμους και δεν άλλαξαν ειδικότητα, αφού εργάζονται ως οδηγοί.

Στο λογιστήριο των φυλακών για τα… θελήματα

Την περίπτωση 40χρονου οδηγού της ΕΘΕΛ, που μετατάχθηκε στο λογιστήριο των φυλακών Κορυδαλλού αποκαλύπτει επίσης, μιλώντας στην «Αττική Περιφέρεια», ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης, σημειωνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο άνθρωπος τώρα βρίσκεται σε μία θέση, στην οποία επειδή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί αναγκάζεται να κάνει εξωτερικές δουλειές. Πηγαίνει στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία και προσφέρει σε διάφορες άλλες εργασίες. Κάποια στιγμή οι συνάδελφοί του εκεί θα προσπαθήσουν να του μάθουν και τα… λογιστικά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα βάζει την υπογραφή του πουθενά. Πώς είναι δυνατόν ένας έμπειρος οδηγός 40 ετών ξαφνικά να χειρίζεται τα λογιστικά ενός μεγάλου ιδρύματος, όπως είναι οι φυλακές; Για αυτό έχει καταντήσει παιδί για τα θελήματα!».

Οδηγοί… φύλακες αρχαιολογικών χώρων

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Κουλουμπαρίτσης, καθώς «πολλοί συνάδελφοι έχουν μεταταχθεί σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων ή σε δουλείες γραφείου, τις οποίες όμως δυσκολεύονται να κάνουν, γιατί δεν τις γνωρίζουν. Από τους 350 που μετατάχθηκαν, σχεδόν οι μισοί δεν εργάζονται ως οδηγοί».

Στον «πάγο» οι μετατάξεις των δημοτικών υπαλλήλων

Οι μετατάξεις των δημοτικών υπαλλήλων από υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί στις υπηρεσίες μετανάστευσης των Περιφερειών, που έχουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, έχουν εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες. Όμως, παρά το γεγονός ότι η σχετική εγκύκλιος έχει υπογραφεί, δεν έχει φτάσει στον προορισμό της, δηλαδή στις υπηρεσίες των δήμων, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Ειδικότερα, στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι δυνατότητα υποβολής του αιτήματος μετάταξης (για τους μόνιμους υπαλλήλους) ή μεταφοράς (για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους) έχουν:

-Οι μόνιμοι και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, που προέρχονται από δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Περιφέρειες.

-Οι μόνιμοι και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, που προέρχονται από δήμους, εφόσον έχουν υπηρετήσει για ένα τουλάχιστον έτος σε οργανικές μονάδες του δήμου, με αρμοδιότητα την παραλαβή των αιτήσεων για τη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση έχει ως στόχο την στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών της περιφέρειας, που θα δώσει μεγάλη ανάσα σε αυτές τις περιοχές. Όμως, όπως τα περισσότερα στην Ελλάδα, η έτοιμη υπογεγραμμένη εγκύκλιος έχει χαθεί κάπου στον… λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!