Η καταμέτρηση του 1ου Γύρου των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη μετά-Μουμπάρακ εποχή στην Αίγυπτο – η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τρεις Γύρους – επιβεβαίωσε καθαρά τις προεκλογικες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων - παράταξης που κινείτο στα όρια της παρανομίας επί εποχής Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή την Κυριακή, το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκεντρώνει το 36,6% επί των συνολικών ψήφων, ενώ δεύτερο έρχεται το ισλαμιστικό κόμμα των σαλαφιστών, Νουρ, με 24,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αδεφλοί Μουσουλμάνοι είχαν προεκλογικά κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το πλήθος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ, επενδύοντας στη σημασία της εκλογικής διαδικασίας και στην αναγκαιότητα της ομαλής μετάβασης της εξουσίας από τον Στρατό στην πολιτική τάξη της Αιγύπτου.
Ακόμη, να τονισθεί πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να συνεργασθούν μετεκλογικά με το κόμμα Νουρ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε στους πολιτικούς αναλυτές η χαμηλή εκλογική επίδοση των φιλελεύθερων κομμάτων στην Αίγυπτο, με το «Αιγυπτιακό Μπλοκ» να έρχεται τρίτο με 13,4% και να ακολουθούν το φιλελεύθερο Wafd με 7,1% και το κεντρώο Wasat με 4,3%.
Μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα, μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, στις εναπομείνασες 18 από τις 27 συνολικά περιφέρειες της χώρας, με τους μουσουλμανικούς πολιτικούς σχηματισμούς να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στα επαρχιακά κέντρα, λόγω της συστηματικής δουλειάς που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε σχολεία αλλά και τοπικούς συνεταιρισμούς.
Να επισημανθεί ότι από τις εκλογές πρόκειται να προκύψει η επόμενη Αιγυπτιακή Βουλή, η οποία θα κινήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος για τη χώρα.
Η νέα Βουλή θα εκλέξει συμβούλιο 100 ατόμων, με αποστολή τη σύνταξη του νέου Καταστατικού Χάρτη της Αιγύπτου.
Ωστόσο, το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) έχει δηλώσει πως προτίθεται να επιλέξει αυτό τα 80 από τα 100 μέλη του συμβουλίου, γεγονός που σε κάθε περίπτωση αποτελεί δημοκρατική εκτροπή...
Θυμίζουμε ότι, βάσει ρητής δέσμευσης του Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου του 2012.