Συγκεκριμένα ενώπιον της ανακρίτριας μεταφέρθηκε το απόγευμα ο 47χρονος προπονητής με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, όπου και ομολόγησε τις πράξεις του υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι πάσχει από μανιοκαταθλιπτική ψυχική διαταραχή.
Ο Νίκος Σειραγάκης, με απόλυτη ηρεμία περιέγραψε στην ανακρίτρια για περίπου 3 ώρες όλα όσα συνέβησαν, ενώ παραδεχόμενος τις πράξεις του ανέφερε ότι όλα γίνονταν σύμφωνα με συγκεκριμένη φιλοσοφία και με τη συναίνεση των παιδιών.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε δεν παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τα παιδιά, αλλά ότι επρόκειτο για σεξιστικές πράξεις μύησης!
Μάλιστα απέδωσε τη συμπεριφορά του σε μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ενώ υποστήριξε ότι παρακολουθείται από ψυχίατρο.
Ο ίδιος περιόρισε τον αριθμό των παιδιών από 13 σε 9, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν άνηκαν όλα, στις αθλητικές δραστηριότητες του μπάσκετ.
Όσον αφορά στην παρέα που έκανε με παιδιά σε δημόσιους χώρους, είπε ότι το έκανε, προκειμένου να βοηθηθεί και να βρει διέξοδο από την κατάθλιψη που είχε, ενώ για τις σεξιστικές -κατά αυτόν- πράξεις, είπε ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως προπονητής και ότι με τα παιδιά είχε αναπτυχθεί φιλία και οικειότητα.
Μάλιστα δεν αρνήθηκε ακόμα και τη συμμετοχή ενός από τα δύο ανήλικα παιδιά του στην ομάδα των «ρούκις», υπογραμμίζοντας ότι δεν βρέθηκαν ποτέ μαζί κατά τη διάρκεια τέτοιων πράξεων.
Ο 47χρονος αρνήθηκε ότι διείσδυσε παρά φύσει στα παιδιά κάνοντας λόγο μόνο για επαφές που είχαν τα γεννητικά του όργανα, με σημεία του σώματος των παιδιών.
Τέλος τόνισε ότι τέτοιες τελετές μύησης υπάρχουν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και αναφερόμενος στο πόλο υπογράμμισε ότι ακολουθούνται παρόμοιες σεξιστικές πράξεις από τους παλαιότερους προς τους νεότερους αθλητές.
Στο τέλος της απολογίας του ζήτησε συγνώμη από τα παιδιά του, την οικογένεια του και την ρεθυμνιωτικη κοινωνία, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει και τα παιδιά που «μύησε» στη φιλοσοφία των «ρούκις». Κλείνοντας, ζήτησε να κριθεί ως ένας ψυχικά άρρωστος.