tromaktiko: Το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;



Η απόφαση «διακυβερνητικής συμφωνίας δημοσιονομικής ένωσης» αξιολογείται θετικά. Οι ευρωαγορές και η Wall Street παρουσίασαν...
ανοδικές τάσεις και οι αναλυτές κάνουν λόγο για το πρώτο σωστό βήμα. Τίθεται όμως ένα ερώτημα πόσο αποτελεσματικό είναι τελικά αυτό το βήμα;

Η διακυβερνητική συμφωνία της ΕΕ προβλέπει δημοσιονομική πειθαρχία, χρεόφρενο και αυτόματες κυρώσεις που θα αναστέλλονται μόνον με ειδική πλειοψηφία του 85% στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (=στάθμιση ψήφων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας σε ποσοστό 85% / Το Μικρό Ευρωλεξικό).

Δρομολογείται δηλαδή μια δημοσιονομική ένωση, όπως ήθελε η Γερμανίδα καγκελάριος; Οικονομολόγοι και πολιτικοί σχολιαστές από όλον τον κόσμο απαντάνε θετικά, αλλά την ίδια ώρα εκφράζουν τις επιφυλάξεις του ως προς την ουσία: «Το ζητούμενο είναι πως θα λειτουργούν και τι θα προβλέπουν οι κυρώσεις; Πως θα επιβάλλονται, με ποιους μηχανισμούς κλπ. Δηλαδή είναι το πρώτο σωστό βήμα, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται μια γκρίζα ζώνη που αφορά τις λεπτομέρειες. Οι καλές προθέσεις, οι διαβουλεύσεις και οι διακηρύξεις δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που θα προβλέπουν π.χ. μέχρι και την απώλεια του δικαιώματος της ψήφου για τον δημοσιονομικό παραβάτη. Προσωπικά πιστεύω πως μόνον αυτό το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά.», αναφέρει γερμανός οικονομολόγος στη Deutsche Welle.

Λυδία λίθος η συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας

Το ίδιο επιφυλακτικά σχολιάζει ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ, από το Πανεπιστήμιο του Χοχενχάιμ και την επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM: «Υποθέτω ότι επισπεύδεται γιατί όντως είναι απαραίτητο. Άρα δεν χρειάζονται αναβολές. Νομίζω μάλιστα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα οι πολιτικοί αντέδρασαν έτσι λόγω των ισχυρών πιέσεων από τις αγορές. Το ζητούμενο όμως και εδώ είναι η συγκεκριμενοποίηση: Πως θα λειτουργεί δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Εάν θα λειτουργεί σαν μόνιμο δίχτυ προστασίας θέτοντας σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα ή εάν θα ορίζει και τη διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας και δεν αφήνει τις εθνικές κυβερνήσεις να επαναπαύονται».

Ο Γερμανός οικονομολόγος τόνισε επίσης ότι η ενεργοποίηση του ΔΝΤ είναι σωστή και επιβεβλημμένη γιατί το Ταμείο έχει μεγάλη εμπειρία, περισσότερη συνέπεια και κυρίως διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και τους απαραίτητους τους μηχανισμούς για να επιβληθεί.

Ποιοτικό άλμα η δημοσιονομική αρχιτεκτονική, αλλά....

«Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής που οι αγορές δεν θα πουν τη φράση πολύ λίγο, πολύ αργά» δήλωσε στην εφημερίδα Passaue Neue Presse ο Τόμας Μαιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ. «Είναι και η πρώτη, που η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν κοντόφθαλμη, αλλά με προοπτική. Η νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα. Η λιγότερη καλή είδηση ωστόσο είναι ότι εγγράφεται στα αστέρια πώς θα είναι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής», συμπληρώνει.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Φραντς, ένας από τους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας έκανε λόγο για έναν δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση. «Τώρα οι χώρες δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στην χάραξη μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά να ενισχύσουν και την οικονομική τους δύναμη προχωρώντας σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις» είπε στην εφημερίδα Südkurier.

Υψηλό το τίμημα της Μέρκελ…

Η γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel υποστηρίζει ότι η Μέρκελ πλήρωσε πολύ ακριβά τη νίκη της. «Επέβαλε τις θέσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την Ευρώπη των 27 ενωμένη στον αγώνα κατά της ευρωκρίσης», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Πρόκειται για μια ‘λεκιασμένη’ νίκη, αφού οι διπλωμάτες της πριν από τη συνάντηση υποβάθμισαν τη συμφωνία 17+ ως τη δεύτερη καλή λύση. Η Μέρκελ δεν θα πρέπει να νομίσει ότι τώρα όλες οι χώρες θα βρίσκονται εσαεί στο πλευρό της. Οι επιφυλάξεις τους για ριζική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών ήταν από την αρχή μεγάλες, το ίδιο μεγάλες είναι και οι επιφυλάξεις για τον ‘ειδικό’ δρόμο που ανοίγει. Πολλοί πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν να ταχθούν στο πλευρό της Γερμανίας και της Γαλλίας γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Με αυτό εξάλλου το επιχείρημα το ηγετικό δίδυμο επιχειρηματολόγησε με τόσο ελάχιστα διπλωματικό τρόπο που πολλές φορές προκάλεσε αγανάκτηση. Σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης έγιναν παράπονα για την γερμανική κυριαρχία.»
www.greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!