tromaktiko: Πανεπιστήμιο δυτ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πανεπιστήμιο δυτ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας



Σε κάποια στιγμή παροξυσμού της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της ελληνικής επαρχίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να διασπείρει σχoλές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.

Η απόφαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα και για τακτικούς πολιτικούς σχεδιασμούς τόσο της κεντρικής ηγεσίας όσο και των τοπικών πολιτευομένων. Απέβλεπε στο να προκύψει η μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους για τους αποφασίζοντες αλλά και για την ομάδα των πολιτικών φίλων.

Η κοινωνία, εθισμένη πλέον και ωθούμενη επιπλέον από τον οπορτουνισμό που αναδείκνυε η περίπτωση, διεκδίκησε και εξασφάλισε την εγκατάσταση-ίδρυση σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποβλέποντας στα στενά και άμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωνε τις προσδοκίες, από την απόφαση αυτή.
Η προοπτική όμως και η συνέχεια δεν εξασφαλίζονταν.

Η συγκυρία της δημιουργίας των Παν/μιακων Σχολών στη πόλη μας είναι και μπορεί να εξελιχτεί παραπέρα σε ιδιαιτέρας σημασίας γεγονός.
Η περίπτωση όμως ανάδειξης και προσέγγισης του θέματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως διαρθρωτικής οικονομικής παρεμβάσεως δεν είναι μόνο λάθος είναι και έγκλημα κοινωνικό.
Κατά τον ίδιο τρόπο είναι έγκλημα κοινωνικό ο σφετερισμός των δυνατοτήτων, που παρέχει ένα τέτοιο ίδρυμα, από τους εντεταλμένους για τη λειτουργία του και την πλοήγηση του στους ωκεανούς της σύγχρονης επιστημοσύνης.

Η πολιτική που είναι αναγκαία να υιοθετηθεί και να εδραιωθεί στην κοινωνική μας αντίληψη και την οποία πρέπει να προβάλλει και να στηρίζει η κοινωνία μας επιβάλλεται να ορίζει ότι :
Η Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργεί και δημιουργεί ως εργαστήριο ιδεών αξιών και πολιτισμού ανοικτή και προσιτή ισότιμα για κάθε ελπιδοφόρο νέο θεράποντα της επιστήμης και αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.
Οποιαδήποτε απόκλιση από την αντίληψη αυτή πρέπει να αποκρουστεί και να αποκλειστεί.

Η εφημερίδα μας θα προβάλλει και θα στηρίζει κάθε προσπάθεια η ενέργεια στην κατεύθυνση αναβάθμισης των σχολών όπως θα στέκεται εμπόδιο και φραγμός – αποκαλυπτική και επικριτική- σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης η σφετερισμού των δυνατοτήτων και των προοπτικών είτε προέρχονται από πρόσωπα είτε προέρχονται από πλέγματα συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία η πόλη μπορεί να είναι ουσιαστικά ωφελημένη.
Αν αυτό το αντιληφθούμε γρηγορότερα από άλλες πόλεις έχουμε αυξημένες πιθανότητες και προοπτικές στην ελπίδα, και οι καιροί είναι και περίεργοι και επικίνδυνοι .

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!