Η ΝΔ είναι κάτω από την επίδοση του 2009, έχει όμως μια γενικότερη δυναμική που πιθανά να τη φέρει κοντά ή και πάνω από αυτή. Τα κόμματα της Αριστεράς όλα έχουν ενισχύσει την εκλογική τους επιρροή. Το ίδιο και ο ΛΑΟΣ που έχει διπλασιάσει την εκλογική του δύναμη.
Η επιλογή «ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ» και «ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ» κινείται γύρω από το 30%. Σε εθνικό επίπεδο καταγράφεται από 22% μέχρι 25%. Η επιλογή «ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ» είναι στο 20%. Το ίδιο ποσοστό και σε εθνικό επίπεδο.
Μια δημοσκόπηση στον Δήμο Πατρέων (Πίνακας 2) δεν είναι ενδεικτική του τι θα συμβεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Ομοίως και στην Αχαΐα λόγω των πολύ υψηλών επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.
Η ΝΔ σε πανελλήνιο επίπεδο είναι πρώτη με διαφορά που κινείται γύρω στο 10%. Στην Πάτρα όμως είναι δεύτερο κόμμα. Η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες, ενώ στις εκλογές του 2009 ήταν περισσότερο από δεκατρείς.
Η συσπείρωση των εκλογέων (Πίνακας 3) των δύο μεγάλων κομμάτων έχει περιοριστεί εξαιρετικά. Καταγράφονται τόσο χαμηλά ποσοστά όσο ποτέ στο παρελθόν. Θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Ή οι πολίτες θεωρούν ότι οι εκλογές δεν τους αφορούν και θα αυξήσουν τη συσπείρωση των κομμάτων όσο φθάνουμε προς τις εκλογές ή πραγματικά ο δικομματισμός έχει αποδομηθεί.
Το μέγεθος των αναποφάσιστων (Πίνακας 4) είναι εξαιρετικά υψηλό. Είναι στο 20% για το σύνολο του εκλογικού σώματος (ΝΔ 30% και ΠΑΣΟΚ 17%). Η απάντηση όμως «είμαι αναποφάσιστος» στις μέρες μας δεν μπορεί να συγκριθεί με την ίδια απάντηση σε παλιότερες μετρήσεις. Αυτό διότι στις μέρες μας υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε καθόλου να ψηφίσουν.
Η έρευνά μας έγινε στον Δήμο Πατρέων. Προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατανομής των εννέα βουλευτικών εδρών, εάν είχαμε σήμερα εκλογές, έγινε αναγωγή των αποτελεσμάτων στον Νομό Αχαΐας. Στην Αχαΐα εκλέγονται 9 βουλευτές. Κατά συνέπεια το μέτρο για κάθε έδρα είναι 11,11%. Όποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό αποκτά έδρα. Με βάση τη δημοσκόπηση στην Αχαΐα φαίνεται πως εκτός από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, τα περισσότερα «μικρά» κόμματα διεκδικούν πολύ βάσιμα έδρα.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εκλέγει 2 έδρες. Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα πανελλήνια, με βάση τον εκλογικό νόμο σχεδόν θα εξαντλήσει τις έδρες που του αναλογούν στις 2εδρικές και τις 3εδρικές περιφέρειες. Η πιθανότητα να έχει το ΠΑΣΟΚ μια μόνο έδρα ή τρεις με τις σημερινές συνθήκες είναι μικρή.
Η ΝΔ στην Αχαΐα εκλέγει 2 έδρες σίγουρες. Διεκδικεί και 3η έδρα με πολλές πιθανότητες. Η 3η έδρα εξαρτάται από τη δύναμη των μικρών κομμάτων στην Αχαΐα.
Όσο περισσότερα μικρά κόμματα εξασφαλίσουν έδρα τόσο δυσκολότερη γίνεται για την ΝΔ η 3η έδρα και το αντίστροφο. Θεωρώ ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του κόμματος των Οικολόγων και ίσως της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.
Το ΚΚΕ, εάν είχαμε εκλογές σήμερα, θα εξέλεγε μια έδρα χωρίς πιθανότητα δεύτερης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ο ΛΑΟΣ ομοίως. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είναι κοντά στην έδρα αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Η πιθανότητα να έχει έδρα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα.
Στο εκλογικό σώμα που σήμερα δηλώνει ότι θα ψηφίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, το 30,6% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν θα σταυρώσει και ποιον (Πίνακας 5). Το 33,3% περίπου των ψηφοφόρων αναφέρει ότι θα βάλει μόνον ένα σταυρό, ενώ το 36,1% περισσότερους από ένα.
Περισσότερο αναποφάσιστοι ως προς τη σταυροδοσία εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, όπου οι ψηφοφόροι που έχουν αποφασίσει να το ψηφίσουν έχουν επιλέξει και τον υποψήφιο που θα σταυρώσουν.