Ο ερευνητής μάλιστα ανήρτησε και σχετικό βίντεο στο YouTube, εξηγώντας... τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Η λειτουργία της εφαρμογής στηρίζεται στην αποθήκευση αθρόων πληροφοριών για τοποθεσίες, ιστοσελίδες περιήγησης και άλλες δραστηριότητες που κάνει ο χρήστης.
Η θιγόμενη εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του ερευνητή, προειδοποιώντας με μηνύσεις. “Το λογισμικό μας προφανώς και δεν κατασκοπεύει τους χρήστες. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για παρατηρεί πότε και γιατί δεν παραδίνονται κάποια μηνύματα ή δεν συνδέονται οι τηλεφωνικές κλήσεις”, σχολίασε εκπρόσωπος της Carrier IQ.
Αρχικά, η εταιρεία είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά του Eckhart, ζητώντας την αφαίρεση όλων των πληροφοριών και οδηγιών χρήσης της εφαρμογής από την προσωπική του ιστοσελίδα.
Τότε παρενέβη το ίδρυμα EEF (Electronic Frontier Foundation), ισχυριζόμενο ότι η έρευνα του Eckhart καλυπτόταν από το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κατά την Πρώτη Τροποποίηση, αλλά και από τους όρους της δίκαιης χρήσης.
Η εταιρεία απέσυρε τις μηνύσεις, δηλώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να θίξει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο.