tromaktiko: Ανακοίνωση ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε. για το Νομοσχέδιο "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ"

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε. για το Νομοσχέδιο "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ"



από το Γραφείο Τύπου
Είναι λυπηρό να έχουν περάσει τόσα χρόνια και να γινόμαστε ξανά θεατές στο ίδιο έργο. Φαίνεται πως ο βρώμικος ρόλος ορισμένων οργανωμένων συντεχνιακών ομάδων που δρουν...
στη δημόσια διοίκηση καλά κρατεί κι ας έχει φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης (οικονομικής και ηθικής). Τούτη τη φορά, σκηνοθέτης της παρωδίας είναι το ΥΠΕΚΑ του κ. Σηφουνάκη. Ένας - ένας οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πιάνονται αδιάβαστοι υπογράφοντας νομοσχέδια τα οποία στερούνται λογικής και νομιμότητας. Ειδικότερα λοιπόν, σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ κλπ» ο συντάκτης ορίζει "όλως τυχαίως" ότι οι μελέτες για τις άδειες δόμησης διατηρητέων κτηρίων και μνημείων αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των διπλωματούχων μηχανικών αγνοώντας με προκλητικό τρόπο τις αντίστοιχες ειδικότητες των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ.

Θυμίζουμε στον κ. Υπουργό ότι οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ εδώ και 30 χρόνια περιμένουν την έκδοση των σχετικών Π.Δ. και την νομοθετική πράξη που θα καθορίζει με σαφήνεια τα επαγγελματικά τους δικαιώματα όπως επίσης ότι αυτά εκδίδονται από τα συναρμόδια υπουργεία έπειτα από γνωμοδότηση των αρμόδιων οργάνων του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ. Είναι πραγματικά αδιανόητο το πως, κάθε φορά μεθοδευμένα και στοχευμένα αποκλείονται από αντίστοιχες διοικητικές και νομοθετικές πράξεις που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού όλες οι ειδικότητες πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Πολιτικών - Αποκατάστασης και Ανακαίνισης Κτηρίων και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων). Το γεγονός ότι αυτή τη φορά η παρωδία λαμβάνει χώρα στο χώρο του ΥΠΕΚΑ δεν μας εκπλήσσει. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δημιουργεί όμως σε όλους μας εύλογες απορίες για το πραγματικό ρόλο του κ. Υπουργού και των συντεχνιακών συμφερόντων που προφανώς τον πλαισιώνουν.

Σε μια περίοδο που η κρίση οδηγεί χιλιάδες μηχανικούς στην ανεργία, ο Υπουργός κ. Σηφουνάκης φροντίζει έτσι ώστε οι πτυχιούχοι μηχανικοί Ανωτάτων ΤΕΙ να εγγράφονται κατευθείαν στο ταμείο ανεργίας στερώντας τους με Νόμο το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν.

Η απαράδεχτη αυτή τροπολογία η οποία αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα "από τη πίσω πόρτα" αποκλειστικά και μόνο σε ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών αποκλείοντας για πολλοστή φορά τους πτυχιούχους μηχανικούς επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι ακόμα και σ' αυτή τη πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της είναι ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και υποκύπτουν σε κάθε λογής συντεχνιακές πιέσεις σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Ως Σύλλογος ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι οι αθλιότητες αυτές και η προσπάθεια των «αόρατων» δυνάμεων που θέλουν τα ΤΕΙ και τους πτυχιούχους τους στην αφάνεια θα μας βρουν αντιμέτωπους.

Θυμίζουμε τέλος στον κ. Υπουργό ότι οι πτυχιούχοι μηχανικοί και οι χιλιάδες νέοι που σπουδάζουν σήμερα στα δημόσια ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας μας δεν είναι πολίτες β' διαλογής ούτε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Καλά θα κάνει λοιπόν να ξαναδιαβάσει τη σχετική τροπολογία και να μελετήσει, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ, τη κείμενη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για να μην διασυρθεί αργότερα δημοσίως και δηλώνει ότι "δεν πρόλαβε να διαβάσει όλο το νομοσχέδιο" όπως κάποιος άλλος συνάδελφός του που ψήφισε ένα μνημόνιο για το μέλλον ενός ολόκληρου λαού και μιας χώρας χωρίς να το διαβάσει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!