tromaktiko: Οχι στην πρόταση Παπανδρέου- Στο Εθνικό Συμβούλιο οι αποφάσεις

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οχι στην πρόταση Παπανδρέου- Στο Εθνικό Συμβούλιο οι αποφάσεις



Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 και 15 του μήνα μεταφέρεται η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου διαφώνησε με την πρόταση Παπανδρέου για εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές (ανεξάρτητα με το πότε αυτές θα γίνουν) ...και άμεση εκλογή άλλου υποψηφίου πρωθυπουργού "από την κοινοβουλευτική ομάδα ή άλλο όργανο που θα αποφασιστεί".
Το αν η εκλογή αρχηγού θα γίνει πριν ή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές και πότε ακριβώς αλλά και το πρόσωπο του υποψηφίου πρωθυπουργού θα το αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο. Το ζήτημα είναι ότι δεν πέρασε τελικά η πρόταση Παπανδρέου (διαφώνησαν οκτώ από δεκαεπτά μέλη Σαλαγιάννης, Αντωνίου, Ανδρουλάκης, Ράπτη, Κουκουλόπουλος, Πανταζής, Σακελλάρης και Μίχας) και αποφάσεις αναμένονται στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 12 του μήνα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ή πρόεδρος, αλλά όπως φάνηκε αυτό δεν είναι επαρκές καθώς όλοι βλέπουν μεθόδευση πίσω από την πρόταση για εκλογή νέου αρχηγού μετά τις εθνικές εκλογές.
Αντίθετοι στην πρόταση Παπανδρέου εμφανίζονταν χθες οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρά το ότι η στάση των "βενιζελικών" στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, έδειχνε διαφωνία και του Ευ. Βενιζέλου πολύ κουβέντα γινόταν στο παρασκήνιο για συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου, την οποία επιβεβαίωναν οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου όχι όμως του Ευ. Βενιζέλου.
Η ομάδα των Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Μόσιαλου διαμηνύουν ότι δε δέχονται λύση διαρχίας. Μέχρι χθες και πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου απειλούσαν ακόμα και με διάσπαση. Αργά χθες βράδυ σε χαμηλότερους τόνους έλεγαν ότι τέτοιες λύσεις θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται περισσότερο διαλλακτικός, ενώ είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και τηλεφώνημα ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο με πρωτοβουλία του πρώτου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε χθες το μεσημέρι και στην Ά. Διαμαντοπούλου, όπου – μεταξύ άλλων – φέρεται να της ζήτησε να γίνει μία συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση…
Οι υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου στο Πολιτικό Συμβούλιο πάντως αντέδρασαν έντονα στην πρόταση Παπανδρέου, έμειναν στις «καθαρές λύσεις» που ζήτησε ο κ. Βενιζέλος στην προηγούμενη συνεδρίαση πριν την Πρωτοχρονιά και μένει να απαντηθεί αν πρόκειται για τακτική για να προωθηθεί κάποια συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου ή υπάρχει όντως διαφωνία Βενιζέλου.
Χοντρό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον Ν. Σαλαγιάννη και τον Γ. Παπανδρέου όταν ο βουλευτής Καρδίτσας είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: "Φερθήκατε ως απόλυτα κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος".
"Άρα, είχε δίκιο ο αδερφός μου στο άρθρο του",απάντησε ο Γ. Παπανδρέου για να απαντήσει ο Ν. Σαλαγιάννης: "Η επιστολή του αδελφού σας, σας έκανε ζημιά. Έδειξε νοοτροπία δυναστείας και λειτούργησε ως πρίγκηπας". Ο κ. Σαλαγιάννης, ζήτησε άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου ακόμα και την επόμενη εβδομάδα ώστε να αποφασιστεί εκλογή προέδρου μέσα στον μήνα.

Εθνικό Συμβούλιο άμεσα - ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή - ζήτησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, επιμένοντας ότι η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, της οποίας τη στήριξη ανέφερε ως απαραίτητη από όλους.
"Επειδή δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό" πήρε τη σκυτάλη η Τ. Αντωνίου, "θα πω καθαρά την άποψή μου". "Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το 2004 αλλάξαμε αρχηγό για να γλιτώσουμε τη μεγάλη ήττα από τη ΝΔ και δεν το κάνουμε τώρα που τίθεται θέμα ύπαρξης της παράταξης" είπε και ζήτησε "καθαρό στίγμα" και αλλαγή ηγεσίας τώρα. "Αλλιώς να πάτε εσείς στις εθνικές εκλογές" ,συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι πολλοί συνάδελφοί της βουλευτές θα δυσκολευτούν να κατέβουν στις εκλογές με τον κ. Παπανδρέου να παραμένει πρόεδρος. Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τάχθηκε και ο γραμματέας της νεολαίας Κ. Πανταζής (στηρίζει τον Μ. Χρυσοχοίδη) και η Συλβάνα Ράπτη, η οποία ζήτησε εκλογή προέδρου άμεσα διότι "οι μακρόσυρτες διαδικασίες οδηγούν σε λύση δια της σήψης και τέτοια λύση δεν μας ταιριάζει".
Αντίθετος στην διαρχία εμφανίστηκε και ο Γ. Μίχας, (ο οποίος στηρίζει τον Α. Λοβέρδο) εκτιμώντας ως λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές να μην έχει πρώτα διασφαλίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του. "Αν ο πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται-αναφαίρετο δικαίωμά του-να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου όπως έγινε το 2007 πριν τις εκλογές, δηλαδή άμεσα και δεύτερον αν συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο",είπε.
Τη σύγκλιση συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές, ζήτησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας εκλογή όλων των οργάνων και του προέδρου όπως προβλέπει το καταστατικό. Τάχθηκε κατά των συμφωνιών κορυφής και ζήτησε οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν το πολιτικο-ιδεολογικό τους στίγμα με θεσμικό τρόπο “όχι μέσα από το διαδίκτυο, όχι στην πασαρέλα στα κανάλια". Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου τάχθηκε μεταξύ άλλων ο Κ.Ασκούνης.

Η πρόταση Παπανδρέου
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπεύθυνος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
Εκλογική διαδικασία από τη βάση με κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ μετά από τις εθνικές εκλογές. Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός, θα είναι άλλο στέλεχος, και η επιλογή του θα γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε με άλλο τρόπο που θα αποφασιστεί στα θεσμοθετημένα όργανα. Επίσης πρότεινε τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και τη σύγκλιση συνεδρίου εκλογικού προγράμματος ή συνδιάσκεψης. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης, στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, ο κ. Παπανδρέου θα ασκεί όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται στο καταστατικό για τον πρόεδρο. Αν αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσει το ρόλο στη σύνταξη των ψηφοδελτίων, στην χάραξη της
προεκλογικής στρατηγικής, κλπ δεν έγινε σαφές. Επιπλέον για να αναδείξει άλλο όργανο πέραν της ΚΟ τον υποψήφιο πρωθυπουργό θα πρέπει να μην παραιτηθεί ούτε από τη θέση του προέδρου της ΚΟ ο κ. Παπανδρέου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!