Ιδιαίτερα σημαντικές, είναι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Υπεύθυνες για τη δράση της σοκολάτας αυτή, είναι ορισμένες από τις ουσίες που περιέχει, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος καθώς και οι βιταμίνες.
Ακόμη, το μαγνήσιο, που μπορεί να βρεθεί στο κακάο, συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω οφέλη για όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, η σοκολάτα που καταναλώνουν πρέπει να είναι μαύρη και να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Αντίθετα, δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένα λίπη καθώς στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί.