που έχει ποτέ κατασκευαστεί.
Ο χάρτης, πάνω σε μια μικροσκοπική ακίδα από πολυμερές υλικό, έχει διαστάσεις 22 επί 11 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου). Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, 1.000 τέτοιοι χάρτες χωράνε σε έναν μοναδικό κόκκο αλατιού.
Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, στα εργαστήριά της στη Ζυρίχη και την Καλιφόρνια, δημιούργησαν τον χάρτη ως δείγμα τού πόσο έχει πλέον προχωρήσει η νανοτεχνολογία, πετυχαίνοντας να μετατρέπει σε μινιατούρες ακόμα και πολύπλοκες δομές όπως ο χάρτης της Γης.
Όπως δήλωσαν, στο μέλλον αυτές οι προωθημένες τεχνικές θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον χειρισμό αντικειμένων νανοκλίμακας σε μια ποικιλία πεδίων, όπως η ηλεκτρονική, η ιατρική, η βιολογία κ.ά., όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο χάρτης χαράχτηκε μέσω μιας μικροσκοπικής αιχμηρής «μύτης» από πυρίτιο, 100.000 φορές μικρότερης από τη μύτη ενός μολυβιού. Μάλιστα, επειδή μερικοί ερευνητές της ΙΒΜ είναι φίλοι της ορειβασίας, δημιούργησαν και ένα τρισδιάστατο νανο-αντίγραφο της φημισμένης κορυφής Μάτερχορν των Άλπεων, με ύψος μόλις 25 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).