tromaktiko: Η Ανατολική Πύλη της αρχαίας Απολλωνίας στο φως

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η Ανατολική Πύλη της αρχαίας Απολλωνίας στο φως



Βούλγαροι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια συγκλονιστική ανακάλυψη στην αρχαία πόλη της Σωζόπολης της αρχαίας... Μαύρης Θάλασσας: ανακάλυψαν την περίφημη Ανατολική Πύλη της Απολλωνίας Ποντιακής (αρχαίο όνομα της Σωζόπολης, αλλιώς και Απολλωνία Μάγκνα).

Το σημαντικό αυτό εύρημα βρισκόταν κάτω από παράνομες κατασκευές μαγαζιών που εμπορεύονταν τρόφιμα και ποτά στο κέντρο της πόλης. Η νέα αυτή ανακάλυψη θα δώσει την δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκαλύψουν όλα τα συστήματα οχύρωσης της αρχαίας πόλης στην πραγματική τους διάσταση. Αν συμβεί αυτό, αναμένονται περισσότεροι τουρίστες στην περιοχή τόσο από την Βουλγαρία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων, που βρισκόταν στο κέντρο της Σωζόπολης για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το τελευταίο χαμένο μέρος των τειχών του κάστρου της αρχαίας πόλης. Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί από τους κατοίκους, καθώς το χρησιμοποιούσαν ως υλικό για την κατασκευή των σπιτιών τους, τα τείχη έχουν ύψος που φτάνει τα 7 μέτρα. Αυτό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το καθιστά την μεγαλύτερη οχύρωση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Βουλγαρία.

«Δεν υπάρχει άλλο αυθεντικό τείχος τόσο καλά διατηρημένο, τουλάχιστον στην Βουλγαρία. Ακόμα και τα τείχη στο Veliko Tarnovo (σημείωση: πρωτεύουσα της δεύτερης βουλγαρικής αυτοκρατορίας γνωστής και ως «η πόλη των τσάρων») είναι μικρότερα σε ύψος» αναφέρει ο Tsonya Drazheva – επικεφαλής των ανασκαφών.

Μισό αιώνα πριν, Γάλλοι αρχαιολόγοι έψαχναν την περιοχή για την Ανατολική Πύλη της Απολλωνίας. Η ανακάλυψη αυτή εντυπωσίασε ακόμα και τους παλαιότερους κατοίκους της Σωζόπολης, που τώρα ελπίζουν για περισσότερους τουρίστες.

Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη των αρχαιολόγων ήταν η ανακάλυψη μια εκκλησίας του 5ου – 6ου αιώνα κοντά στην είσοδο του κάστρου, για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία ιστορική ένδειξη οπουδήποτε.

«Πιθανότατα είχε θαφτεί και καταστραφεί τον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του John Tsimishiy για την κατάκτηση Preslav» επισημαίνει ο Tsonya Drazheva. Η εκκλησία απέχει λίγα μέτρα από την ανακαινισμένη εκκλησία των Αγ. Κυρίλλου και Μεθόδου, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Με το νέο εύρημα, η Σωζόπολη επανατοποθετεί την θέση της ως πιλοτικό project για την κυβέρνηση προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
erroso.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!