Ο Αυστραλός δημοσιογράφος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον «ακάματο και ακόρεστο για συζητήσεις περί εξωτερικής πολιτικής» Τούρκο ΥΠΕΞ, τον οποίο «με αρκετή δόση υπερβολής, κάποιοι χαρακτηρίζουν «αρχιτέκτονα της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» .
Ο αρθρογράφος σχολιάζει πως η Τουρκία «για πρώτη φορά, απαλλαγμένη από ψυχροπολεμικούς περιορισμούς, φαίνεται να εκμεταλλεύεται προς όφελός της την καίρια στρατηγική της θέση, καθώς γειτνιάζει τόσο με τις χώρες της ΕΕ όσο και με χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ενώ επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην «Αραβική 'Ανοιξη» . Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι οι ανωτέρω φιλοδοξίες «έχουν προκαλέσει τριβή στις παραδοσιακά φιλικές και συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ» .
Ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει «ότι έχουν αλλάξει σημαντικά οι προτεραιότητες της Τουρκίας κατά την τελευταία δεκαετία» . Ο ίδιος θεωρούσε ότι η χώρα του διακρινόταν στο παρελθόν «για την ισχυρή στρατιωτική της δύναμη, όμως η αδύναμη οικονομία και η έλλειψη στρατηγικού οράματος υπονόμευαν οποιαδήποτε αίσθηση αυτοπεποίθησης» . Τώρα, όμως, «η ισχυρή οικονομία και η διαμόρφωση σαφούς στρατηγικού οράματος διαμορφώνει εκείνες τις συνθήκες, ώστε, αντί για κινδύνους και απειλές, να εντοπίζονται μόνο ευκαιρίες και νέες δυνατότητες προς αξιοποίηση» .
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση προήλθε «χάρη στην εμπέδωση και στο σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, την τήρηση των οποίων προβάλλουν ως παράδειγμα προς μίμηση στους γειτονικούς μουσουλμανικούς λαούς, αλλά και ως μοντέλο άσκησης επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής» .
Επιπλέον, ως προς την τελική έκβαση της «Αραβικής 'Ανοιξης», δηλώνει αισιόδοξος, ενώ στο θέμα του Ιράν αποκαλύπτει στον αυστραλό δημοσιογράφο ότι «η Τουρκία θα υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεν, αλλά δε θα συμμετάσχει σε κανενός τύπου επιβολή μονομερών κυρώσεων εκκινούμενων από τις ΗΠΑ ή από την ΕΕ» . Επισημαίνει δε ότι «με πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματίας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, όσο και με αξιωματούχους στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να συναντηθούν άμεσα» .
Σχετικά με τη διένεξη με το Ισραήλ και το «πάγωμα» τον σχέσεων μετά τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά, δηλώνει ότι «η Τουρκία αναμένει επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ, την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των Τούρκων πολιτών που βρήκαν το θάνατο από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα και τον τερματισμό της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας» .
Τέλος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκδήλωσε αρκετές φορές το θαυμασμό του για τον αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ και αποκάλυψε ότι «σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αυστραλία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» .