tromaktiko: Σήμερα η κηδεία του Ροσάν

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα η κηδεία του Ροσάν



To Ιράν ετοιμάζεται να κηδεύσει σήμερα στην Τεχεράνη τον πυρηνικό επιστήμονα Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν, η δολοφονία του οποίου κλιμάκωσε την...
ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της Δύσης, όπως μεταδίδουν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κηδεία θα τελεστεί μετά την προσευχή της Παρασκευής από τον Αγιατολάχ Μοχάμεντ Εμαμί Κασανί, πριν από την ταφή του επιστήμονα, σε κοιμητήριο της βόρειας Τεχεράνης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά την έκρηξη μαγνητικής βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια επίθεση που το Ιράν απέδωσε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Τρεις ακόμη επιστήμονες, εκ των οποίων οι δύο εργάζονταν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δολοφονήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράν από τον Ιανουάριο του 2010.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις αμερικανικές και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι «βρίσκονται πίσω από την επίθεση και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα αυτό».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, που μόλις ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του «θα αντισταθεί» στις πιέσεις και τις «προσβολές» της Δύσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Το πυρηνικό θέμα είναι μια πολιτική δικαιολογία. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να κατασκευάσει ατομικές βόμβες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίτο, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα που τίθεται από το Ιράν δεν είναι το πυρηνικό του πρόγραμμα, το πρόβλημα τίθεται από την πρόοδό του και την ανεξαρτησία του».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!