Οι 4 βασικές επισημάνσεις
Πρώτον, όπως είχαμε γράψει και σε ένα πρόσφατο σχόλιο δε μπορούμε με κανέναν τρόπο να φανταστούμε πως μια κρίση, όπως αυτή της ευρωζώνης η οποία είναι, κατά την άποψη μας, απόλυτα διαχειρίσιμη και μπορεί απλά να επιλυθεί με το «κόψιμο χρήματος», περίπου 2 με 2,5τρις ευρώ, τελικά δε θα αντιμετωπιστεί και θα οδηγηθούμε στη διάλυση της ευρωζώνης.
Δεύτερον, πιστεύουμε ότι το ευρώ θα επιβιώσει, πέραν των άλλων και για ένα βασικό λόγο. Απλά γιατί όλο το οικονομικό σύστημα ψάχνει εδώ και χρόνια ένα νέο αποθεματικό νόμισμα, το οποίο σταδιακά θα αποκαταστήσει το δολάριο ή τέλος πάντων θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του αμερικανικού νομίσματος.
Τρίτον, όταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι (με τη βοήθεια της ΕΚΤ), τότε ενδέχεται η προσοχή να στραφεί στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, όπου και λόγω των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομική είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια πολύ μεγάλη ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία ακόμη και πάνω από το 1,50.
Τέταρτον, υπάρχει ένα “περίεργο πράγμα” (με ευθύνη φυσικά των ευρωπαίων ηγετών και των χαρακτηριστικών της ένωσης) σε όλες συζητήσεις οι οποίες γίνονται για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Όλοι τη βλέπουν ως μια κρίση επιμέρους χωρών και όχι ως μια «ενιαία ένωση κρατών». Για παράδειγμα, αν κανείς έβλεπε την ευρωζώνη όπως τις ΗΠΑ, ένωνε όλα τα οικονομικά στοιχεία (όπως και θα έπρεπε) θα διαπίστωνε ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παρουσιάζεται. Συγκεκριμένα, με ενωμένες όλες οι χώρες της ευρωζώνης (επαναλαμβάνουμε αυτό σημαίνει ένωση – φανταστείτε τις ΗΠΑ να μιλούσαμε για ξεχωριστές πολιτείες, κάτι το οποίο δε θα είχε καμία λογική) η οικονομία αυτής της οντότητας είναι όχι μόνο υγιής, αλλά και κάτι παραπάνω. Έτσι βλέπει κανείς για παράδειγμα το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, για παράδειγμα το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ κτλ. Απλά θα επαναλάβουμε ότι συνεχίζουν όλοι να θεωρούν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας που έχει μόλις το 2 με 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, είναι η απεικόνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι για παράδειγμα όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ να αναφερόμαστε στη χρεοκοπημένη Καλιφόρνια και μόνο αυτή. Σημειωτέον, αν η Καλιφόρνια ήταν ανεξάρτητη χώρα θα ήταν η 8η οικονομία παγκοσμίως!!!! Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ (με 34εκ κατοίκους – 3 φορές την Ελλάδα). Υπεύθυνη για το 13% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2005 (1,62τρις δολάρια)
Η Αποκαθήλωση του δολαρίου έχει ξεκινήσει…
Η συζήτηση για την αποκαθήλωση του δολαρίου γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ πλέον έχει αρχίσει και επίσημα εδώ και περίπου 10 μήνες και ας μη το λέει κανένας.
Όλα ξεκινάνε τον Απρίλιο του 2011, όταν σε μια πρωτοποριακή κίνηση, οι χώρες των BRICS κάνουν μια σύνοδο στο νότιο κινεζικό θέρετρο Σάνια, όπου και αποφασίζουν τη σταδιακή αποκαθήλωση του δολαρίου ανακοινώνοντας την υιοθέτηση ενός πολυνομισματικού αποθεματικού μέσου και εμπορικού συστήματος, θέμα το οποίο είχε τότε μπει στις δεύτερες σελίδες των οικονομικών εφημερίδων, ήταν όμως μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε χώρες συμφώνησαν σε αυτή τη σύνοδο να επεκτείνουν τη χρήση των δικών τους νομισμάτων στο μεταξύ τους εμπόριο, μια απόφαση σταθμός αποτελώντας το πρώτο βήμα αποκαθήλωσης και δημιουργίας ανεξαρτησίας από το δολάριο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότιος Αφρική (BRICS), αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 45% της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνισαν, ήταν αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ζωντανή την παγκόσμια οικονομία.
Η Αποκαθήλωση του δολαρίου συνεχίζεται και στην Ασία….
Πέραν των παραπάνω και πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξε άλλη μια απόφαση η οποία θα λέγαμε ότι αποδεικνύει ότι το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου πλησιάζει. Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργόςYoshihiko Noda συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Hu Jintao στο Πεκίνο, και προχώρησαν σε μια σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που μάλλον θα περιθωριοποιήσει το αμερικανικό δολάριο στην Ασία. Οι δυο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους απευθείας σεyuan-yen, ενώ μέχρι τώρα, τα χρήματα πρώτα μετατρέπονταν σε δολάρια. Παράλληλα, στο εξής η Ιαπωνία θα διατηρεί τα ξένα συναλλαγματικά της αποθεματικά σε yuan. Αν σκεφτεί κανείς αυτή την κίνηση, θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ σοβαρά για το άλλοτε κραταιό δολάριο.
…..και η τελευταία λιγότερο σημαντική είδηση……
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες το ρωσικό ρούβλι θα γίνει νόμισμα των λογαριασμών στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μόσχα Σαγιέντ Μαχμούντ Ρεζά Σαντζαντί (Seyed Mahmoud-Reza Sajjadi). Βέβαια μπορεί αυτή η είδηση να είναι πολύ λιγότερο σημαντική από τις παραπάνω και να συνδέεται και με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για μια απλή απόφαση. Μάλιστα, όπως είπε ο πρέσβης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (πριν από ένα χρόνο) ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να περάσουν σε ρούβλι στους αμοιβαίους λογαριασμούς τους. «Από εκείνη τη στιγμή πολλοί από τους εμπόρους μας πέρασαν στους λογαριασμούς τους με τη ρωσική πλευρά στο ρούβλι αντί του δολαρίου, όπως ήταν προηγούμενα και σήμερα οι συναλλαγές γίνονται και θα γίνονται με ρούβλι. Οι κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, κατά τη γνώμη της Ρωσίας, δεν είναι νόμιμες και η Μόσχα με αυτό το βήμα της κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μπορεί να λυθεί μόνο μέσω των συνομιλιών»,- τόνισε ο Σαντζαντί. Εν τω μεταξύ, πίσω από τις ενέργειες της Ρωσίας δεν βρίσκονται μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα οικονομικά της συμφέροντα,- είπε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Πολιακόφ.
Τέλος κλείνοντας το σχόλιο μας θα αναφέρουμε μια ιστορία, την οποία θα σας αφήσουμε να τη σχολιάσετε και να την ερμηνεύσει όπως επιθυμεί ο καθένας.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μια ιστορία από τη Ρωμαική Αυτοκρατορία, που χρησιμοποιούσε ασήμι για να κόβει νόμισμα. όσο όμως παρήκμαζε, προκειμένου να τυπώσει περισσότερο χρήμα, άρχισε να "νοθεύει" το νόμισμα, και να μειώνει το ποσοστό του ασημιού. Στο τέλος, όταν τελικά κατέρρευσε, το νόμισμα της πλέον τυπωνόταν χωρίς να περιέχει καθόλου ασήμι.
greekfinanceforum.com