παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και το έργο της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις θα ανοίξουν με την συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κάρολο Παπούλια. Μια συνάντηση που πυροδότησε σενάρια περί παραίτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δρομολογώντας τις εξελίξεις στο κόμμα του άμεσα.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν πως η στενή του συνεργάτης Ρεγγίνα Βάρτζελη ενημέρωνε τους κορυφαίους υπουργούς για τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτές είχε σκοπό να παραιτηθεί με την ολοκλήρωση του PSI, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος, ούτε να διευκρινίζεται εάν ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί την παραίτηση του, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και θα έχει υπογραφεί και η δανειακή σύμβαση.
Οι πιέσεις έγιναν αφόρητες τις τελευταίες ώρες ακόμη και από βουλευτές και στελέχη που χρεώνονται ως «προεδρικοί», ώστε όπως έλεγαν να του μείνει ένα ίχνος αξιοπρέπειας . Είχαν όμως και κάτι ακόμη κατά νου. Από το Βενιζελικό στρατόπεδο είχαν φροντίσει να διαρρεύσει, ότι ο υπουργός οικονομικών ήταν ο «απόλυτος άρχων» του Ε.Σ, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των συσχετισμών, αφού μέχρι και τις παραμονές της συνεδρίασης έβλεπε κόσμο και συγκέντρωνε υπογραφές.
Για 250 έκανα λόγο άνθρωποι του περιβάλλοντος του οι οποίες του εξασφάλιζαν την απόλυτη ηγεμονία.
Έτσι λοιπόν, στο σχεδιασμό του είναι, να περιμένει τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου- με τον οποίο μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν προς την κατεύθυνση να συναντηθούν πριν και από το Π.Σ- και ανάλογα να πράξει.
Αν ακούσει από τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι φεύγει εδώ και τώρα, ή αν συμφωνήσουν να του εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες ως υποψήφιος πρωθυπουργός….θα κάνει την πάπια. Αν δεν τον ικανοποιήσουν οι αποφάσεις του, τότε θα βάλει μπροστά το plan b, «ενεργοποιώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου» , αξιοποιώντας δηλαδή τις υπογραφές που έχει συγκεντρώσει, 250 από τα 400 μέλη του Ε.Σ.
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα κορυφαία στελέχη επιθυμούν να είναι ένας και μοναδικός ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Η εκλογή τότε από τη βάση δεν θα έχει κανένα νόημα. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία οργάνωση, αλλά ούτε και χρήματα για να γίνουν σε όλη την Ελλάδα εκλογές και ο φόβος εκφυλισμού της διαδικασίας είναι ορατός.
Το θέμα είναι τι θα πράξει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιμένει για εκλογή από τη βάση, προφανώς βλέποντας πως δημοσκοπικά τουλάχιστον, πάει καλά. Ερώτημα παραμένει και για το Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς κάποιοι μάλλον πολιτικοί του αντίπαλοι, κάνουν λόγο ακόμη και για απόσυρση της υποψηφιότητας του, εάν προκριθεί η πρόταση για έναν υποψήφιο.