tromaktiko: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory»

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory»



Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να συμπεριλάβει το φιλμ «Paradise Lost 3: Purgatory» στις...
υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Η ταινία -τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφουν οι Τζο Μπέρλινγκερ και Μπρους Σινόφσκι- αναφέρεται στην υπόθεση της άγριας δολοφονίας τριών αγοριών το 1993 στο Δυτικό Μέμφις, του Άρκανσο, και την καταδίκη τριών νεαρών.
Σύμφωνα με το BBC, οι γονείς δύο εκ των θυμάτων δηλώνουν απογοητευμένοι από την απόφαση της Ακαδημίας, υποστηρίζοντας ότι η ταινία όχι μόνο δεν έπρεπε να προταθεί για Όσκαρ, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως «απάτη», αφού «ηρωοποιεί τους δράστες».

Το 1993 βρέθηκαν δολοφονημένα τρία οκτάχρονα αγόρια. Η υπόθεση σόκαρε τους πάντες, καθώς τα άψυχα κορμιά τους φανέρωναν ότι είχαν υποστεί απίστευτα βασανιστήρια.

Ένα χρόνο μετά οι αρχές συνέλαβαν τρεις νεαρούς, τον Ντέιμιεν Ίκολς, τον Τζέισον Μπάλντουιν και τον Τζέσι Μισκέλεϊ Τζούνιορ, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «οι τρεις του Δυτικού Μέμφις (West Memphis Three)».

Στη διάρκεια της δίκης η Εισαγγελία υποστήριξε ότι οι τρεις νεαροί ήταν μέλη σατανιστικής αίρεσης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ίκολς στην εσχάτη των ποινών, τον Τζέσι Μισκέλεϊ Τζούνιορ σε ισόβια και 20ετή κάθειρξη και τον Μπόλντγουιν σε ισόβια κάθειρξη. Και οι τρεις δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν την αθωότητά τους.

Το 2007 παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις που έδειχναν ότι στον τόπο όπου βρέθηκαν τα θύματα εντοπίστηκε γενετικό υλικό το οποίο δεν μπορεί να συνδεθεί ούτε με τα θύματα ούτε με τους κατηγορουμένους.

Τ0 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο του Άρκανσο έκανε δεκτή την προσφυγή της υπεράσπισης και οι τρεις άνδρες ήρθαν σε συμφωνία με την Εισαγγελία. Ειδικότερα, έκαναν χρήση ειδικής διάταξης που ορίζει ότι μπορούν να συνεχίζουν να στηρίζουν την αθωότητά τους, αλλά παράλληλα να αναγνωρίσουν ότι υπήρχαν στοιχεία ικανά να τους καταδικάσουν.

Ο δικαστής δέχθηκε τη συμφωνία, τους καταδίκασε στο χρόνο φυλάκισης που ήδη είχαν εκτίσει, δηλαδή 18 χρόνια και 78 ημέρες, και διέταξε την αποφυλάκισή τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!