tromaktiko: Περί, του θορύβου για τα PIP ενθέματα μαστών

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Περί, του θορύβου για τα PIP ενθέματα μαστών



του Μάνταλου Παναγιώτη, Πλαστικού Χειρουργού
Σχετικά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, προσφάτως στα ΜΜΕ, για ελαττωματικά ενθέματα μαστών της Γαλλικής εταιρείας ΡΙΡ... και του πιθανού κινδύνου, από την εφαρμογή τους.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Πριν από ενάμιση χρόνο, περίπου, ο αντίστοιχος Γαλλικός ΕΟΦ, σε ένα έλεγχο που πραγματοποίησε σε δείγμα ενθέματος μαστών, της εταιρείας ΡΙΡ (Poly Implant Prothese) στην Seyne Sur Mer της Νότιας Γαλλίας, που κατασκεύαζε τα αντίστοιχα ενθέματα, βρήκε, ότι, η χημική σύσταση της σιλικονούχου γέλης, δεν ήταν αυτή για την οποία είχε εκδώσει την αρχική άδεια, στην εταιρεία. Η εταιρεία, ήδη, κατασκεύαζε και εξήγαγε τα ενθέματα της, για περισσότερα από 10 χρόνια, νόμιμα, αφού είχε πιστοποίηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE), σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει αδρά υπολογισθεί, ότι έχουν εφαρμοσθεί, περί τα 400.000 τέτοια ενθέματα, παγκοσμίως (30.000 στη Γαλλία, 50.000 στη Αγγλία, 50.000 στη Γερμανία, ή και περισσότερα, αφού βρέθηκε ότι Γερμανική εταιρεία παρήγαγε και εξήγε τέτοια ενθέματα με άλλη ονομασία «Μ», κλπ)

Αμέσως έγινε ανάκληση των ενθεμάτων, (όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) και άρχισε συστηματική παρακολούθηση των γυναικών που έφεραν τέτοια ενθέματα, ώστε να εξακριβωθεί πιθανός κίνδυνος από την εφαρμογή τους.

Μέχρι σήμερα, (ενάμιση χρόνος) το μόνο που έχει αποδειχθεί, είναι, η αυξημένη, συγκριτικά με άλλες εταιρείες, πιθανότητα ρήξης του ενθέματος ! Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι μικρή πιθανότητα ρήξης, υπάρχει για όλα τα ενθέματα.

Στις σπάνιες περιπτώσεις, ρήξης ενθέματος, θα πρέπει να αφαιρεθεί αυτό και να αντικατασταθεί από άλλο, αν θέλει η ασθενής και συμφωνήσει ο ιατρός. Πιο σπάνια μπορεί ο ιατρός, αν έτσι κρίνει, να αναβάλει την άμεση αντικατάσταση του.

Δεν έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, καμία συσχέτιση με καρκίνο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Οι δημοσιογραφικά αναφερόμενες, περιπτώσεις ανάπτυξης καρκίνου μαστών, ή άλλων παθολογικών καταστάσεων (Αναπλαστικό Λέμφωμα Μεγάλων Κυττάρων, κλπ) λόγω των συγκεκριμένων ενθεμάτων, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ιατρικώς.

Φυσικά, πολλοί προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση, αυτή, συμπεριλαμβανομένων, Γαλλικών Δικηγορικών Εταιρειών, ανταγωνιστικών εταιρειών, ιατρών, ασθενών, δημοσιογράφων, κυβερνητικών παραγόντων, κλπ, επαυξάνοντας έτσι την ανησυχία των γυναικών, για το θέμα!

Η θέση του Γαλλικού υπουργείου, περί αφαίρεσης των ενθεμάτων, είναι πολιτική θέση και όχι ιατρική. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, δεν συνηγορεί για αφαίρεση, επί ασυμπτωματικών ασθενών, αλλά για παρακολούθηση, με κλινική εξέταση από τους ιατρούς των.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ανέφερε σύσταση για παρακολούθηση και έλεγχο από τους Πλαστικούς χειρουργούς. Αυτό, που συνιστούν οι περισσότεροι, ιατροί, είναι συστηματική παρακολούθηση των ασυμπτωματικών ασθενών, με κλινική εξέταση από τον ιατρό τους και επί συμπτωμάτων, ή υποψίας ρήξης του ενθέματος, κατάλληλη εργαστηριακή εξέταση (υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία), και απόφαση για αφαίρεση , ή αλλαγή και των δύο ενθεμάτων.

Ούτως ή άλλως, όλες οι γυναίκες με ενθέματα μαστού, θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά, από τον ιατρό τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και μετά τα 40 (ή όποτε συνιστά ο ιατρός τους, ανάλογα το ιστορικό τους) να εξετάζονται και με μαστογραφία, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες γυναίκες, σήμερα. Όπως είναι γνωστό, στον δυτικό κόσμο, σήμερα, μία στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού, κατά την διάρκεια της ζωής της.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, έναν παρόμοιο δημοσιογραφικό σάλο, που παρουσιάσθηκε προ 20ετίας περίπου, και αφορούσε την ασφάλεια των σιλικονούχων ενθεμάτων μαστού στον άνθρωπο. Με δεκαετή συστηματική έρευνα, αποδείχτηκε τελικά, η απόλυτη ασφάλεια αυτών, τόσον όσον αφορά το θέμα του καρκίνου μαστού, όσον επίσης, και στο θέμα των νόσων του κολλαγόνου.
Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του εγκυρότατου Australian Medical Council θέσεις τις οποίες ασπάζεται και το αντίσοιχο British Medical Council:

'' Στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύουν οι Αυστραλές που έβαλαν τα εμφυτεύματα στήθους PIP κατέληξαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα … με την Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών μόνο 37 περιπτώσεις ρήξης των εμφυτευμάτων έχουν αναφερθεί σε σύνολο 9.054 που χρησιμοποιήθηκαν από το 2002 ως το 2011, δηλαδή ποσοστό 0,4%. «Το ποσοστό αυτό παραμένει μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου», τόνισε ο διευθυντής της TGA Ρόχαν Χάμετ.

Έλεγχοι στην Αυστραλία και την Βρετανία έδειξαν πως η γέλη που χρησιμοποιήθηκε στα εμφυτεύματα ήταν μη τοξική για τους ιστούς γύρω από το εμφύτευμα ακόμα και αν αυτό είχε υποστεί ρήξη.

Τα εμφυτεύματα της PIP αποσύρθηκαν από την αγορά της Αυστραλίας τον Απρίλιο του 2010, ενώ καμία περίπτωση καρκίνου δεν έχει συνδεθεί με τη ρήξη των εμφυτευμάτων στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας.

Η εταιρία PIP, που πτώχευσε τον Μάρτιο του 2010, βρίσκεται στο κέντρο διεθνούς σκανδάλου μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποιούσε στα εμφυτεύματα μη ιατρική σιλικόνη.

Η εταιρεία παρήγαγε περίπου 100.000 εμφυτεύματα το χρόνο, το 84% των οποίων προορίζονταν για εξαγωγή κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Βρετανία. Οι γυναίκες που έχουν βάλει τα εμφυτεύματα ανέρχονται στις 500.000 παγκοσμίως.''
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!