Οι απολύσεις θα έρθουν μετά από έντονες πιέσεις της τρόικας, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσαν το συγκεκριμένο αίτημα για πρώτη φορά τηνΠαρασκευή, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και το συνέδεσαν ευθέως με τη νέα δανειακή σύμβαση και την εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2012.
Αξιωματούχοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις θα προέλθουν από κατάργηση ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου. Την ίδια ώρα, όταν καταργείται ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ή μια Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, οι υπάλληλοι θα απολύονται, χωρίς δυνατότητα μετάταξης στο στενό δημόσιο τομέα.
Από τη διαδικασία των απολύσεων δεν θα εξαιρεθεί κανένα υπουργείο, συνεπώς αφορούν τόσοένστολους και εκπαιδευτικούς, όσο και υπαλλήλους σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ.
Το επόμενο διάστημα, κάθε υπουργείο και με τη συνδρομή της Επιτροπής Αναδιάρθρωσης που έχει αναλάβει τα περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού, καλείται να εντοπίσει τους φορείς και τις υπηρεσιακές μονάδες που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.
«Κλείσιμο και πούλημα»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εντάσσονται στους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το 2015, ωστόσο αίτημα των δανειστών ήταν ναεπισπευσθούν οι διαδικασίες ήδη από το 2012.
Η τρόικα, που εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ζητά από την κυβέρνηση να κλείσουν επιχειρήσεις και φορείς (όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, κανάλια της ΕΡΤ ή δημοτικά ραδιόφωνα), των οποίων το προσωπικό θα απολυθεί. Στη συνέχεια, το δημόσιο θα πουλήσει τις επιχειρήσεις, μια διαδικασία που σύμφωνα με την τρόικα θα συμβεί πιο εύκολα.
«Όχι σε τυφλές απολύσεις»
Πάντως, με δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας αντιτάχθηκε στη διαδικασία των τυφλών απολύσεων και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, σημειώνοντας ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας «η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012».
«Ναι στην αξιολόγηση»
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είναι χρήσιμη και αναγκαία, και ως εκ τούτου, θα προχωρήσει με στόχο τον εξορθολογισμό του Δημοσίου.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η μείωση κατά 30% τουλάχιστον των υπηρεσιακών δομών, την οποία είχε αναφέρει ο κ. Ρέππας σε επιστολή του προς τους υπουργούς, στις 15 Σεπτεμβρίου του 20911. Ήδη, τρέχει η διαδικασία εκπόνησης δημιουργίας νέων οργανισμών με το συγκεκριμένο κανόνα σε επτά υπουργεία, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.
Περικοπές στους ΟΤΑ
Απολύσεις προσωπικού θα γίνουν και στους ΟΤΑ, αφού στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπει «μαχαίρι» 440 εκατ. ευρώ, ενώ το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Η εξοικονόμηση 440 εκατ. ευρώ θα προέλθει μέσω περιορισμού των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ) και μείωση 50 εκατ. ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).