tromaktiko: ACTA: Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή φίμωση της πληροφόρησης;

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ACTA: Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή φίμωση της πληροφόρησης;



Η διεθνής Συμφωνία για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ή ACTA, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, θεωρείται ήδη, πριν ακόμα τεθεί σε ισχύ...
αμφιλεγόμενη συγκεντρώνοντας την κριτική bloggers, χρηστών του διαδικτύου, αλλά και απλών πολιτών.

Η ACTA, η οποία υπεγράφη από 22 χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο, έχει στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον».

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς. Υπό τις πιέσεις αυτές ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προς το παρόν την επικύρωση της συμφωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, που σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι διαφωτιστικό για τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις των εμπνευστών της ACTA, η οποία υποτίθεται ότι συστάθηκε για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορεί στοδιαδίκτυο.
Στο βίντεο αποκαλύπτεται το σχέδιο για τη «φίμωση» του Διαδικτύου.

Η ACTA αποτελεί ουσιαστικά μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο.

Η συμφωνία επί της ουσίας, καθιστά παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου - ακόμα και κατηγορούμενοι - οι πάροχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.

Οι πάροχοι μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει «παραβατική» συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται να τον «πετάει» έξω από το δίκτυό του.

Οι διαπραγματεύσεις για την ACTA έγιναν από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2010 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διαπραγματευόμενων χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκε δεόντως για την εξέλιξή τους, διαβεβαιώνει η Επιτροπή στο έγγραφό της. «Η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά ότι παραχώρησε μια προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σε οποιαδήποτε ομάδα», επισημαίνει η Κομισιόν στο κείμενο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν «μυστικά πρωτόκολλα συμφωνίας».
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των διαπραγματευόμενων χωρών ήταν παρόντες στην αίθουσα», καταλήγει η Επιτροπή.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!