tromaktiko: Φάρμακο κατά του καρκίνου ελπίδα για το Αλτσχάιμερ;

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Φάρμακο κατά του καρκίνου ελπίδα για το Αλτσχάιμερ;



Το φάρμακο κατά του καρκίνου, bexarotene, απομακρύνει γρήγορα τις β αμυλοειδείς από τον εγκέφαλο, που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer και...αναστρέφει προβλήματα μνήμης στα ποντίκια, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η bexarotene θα μπορούσε πιθανά να βοηθήσει τους ασθενείς με Alzheimer, σύμφωνα με ερευνητές του Case Western Reserve University School of Medicine.

Ωστόσο, ενώ έρευνες που αφορούν ζώα μπορεί να είναι χρήσιμες συχνά αποτυγχάνουν να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Η ανικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τις βήτα αμυλοειδείς από τον εγκέφαλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση του Alzheimer. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο κύριος φορέας χοληστερόλης στον εγκέφαλο, (ApeE), παίζει σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση των βήτα αμυλοειδών πρωτεϊνών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η bexarotene αύξανε την έκφραση του ApoE και τα αυξημένα επίπεδα ApoE ενίσχυαν την εκκαθάριση β αμυλοειδών από τον εγκέφαλο.

Εντός 6 ωρών από τη λήψη bexarotene, τα επίπεδα αμυλοειδούς στα ποντίκια μειώθηκαν κατά 25% και η επίδραση διήρκεσε 3 μέρες. Η μείωση συνδέθηκε με γρήγορη βελτίωση σε ποικιλία συμπεριφορών στα ποντίκια.

Επιπλέον, η αγωγή με bexarotene, επίσης προκάλεσε γρήγορα την απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών από τον εγκέφαλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Gary Landreth, δήλωσε ότι η έρευνα είναι συναρπαστική και ότι το φάρμακο δρα αρκετά καλά σε ποντίκια. Επόμενος στόχος είναι να φανεί αν δρα και στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!