tromaktiko: Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στη θέση "Γωνιά" του Δήμου Ηγουμενίτσας!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στη θέση "Γωνιά" του Δήμου Ηγουμενίτσας!



Είναι γεγονός ότι στην πόλη της Ηγουμενίτσας, τα τελευταία χρόνια, κατασκευάστηκαν στο βωμό της «ανάπτυξης» μεγάλα τεχνικά έργα με ταυτόχρονες...
όμως, περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις για την περιοχή.

Η προχειρότητα των μελετών αλλά και των αντίστοιχων κατασκευών σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και τη διαπλοκή των αρμόδιων για τον έλεγχο υπουργείων οδήγησαν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της φυσικής ομορφιάς της πόλης.


Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα της εθνικής οδού προς Πρέβεζα, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έως και το κάμπινγκ "Καλάμι" της Πλαταριάς, πραγματοποιήθηκαν τερατώδεις εκσκαφές με πρόφαση τη βελτίωση της εθνικής οδού αλλά στην πραγματικότητα σκοπό είχαν την λήψη αδρανών υλικών για τη χρησιμοποίησή τους στην κατασκευή του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στην περίπτωση δε, του τμήματος κοντά στο κάμπινγκ πραγματοποιήθηκαν οι εκσκαφές και η λήψη των αδρανών υλικών χωρίς να ολοκληρωθούν ούτε καν οι χωματουργικές εργασίες της οδού, αφήνοντας πίσω ένα τοπίο καταστροφής.

Και ενώ όλα αυτά έγιναν πριν από σχεδόν 12 χρόνια, το ΥΥΜΔ, έρχεται το 2012 να επαναλάβει την ίδια περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή κοντά στη θέση "Γωνιά" του Δήμου Ηγουμενίτσας.


Για μια ακόμη φορά επιτρέπει την εκσκαφή τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών, με τη δικαιολογία της βελτίωσης της εθνικής οδού, σε σημείο που αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο ευρωπαίος επισκέπτης φθάνοντας στην πόλη μέσω της θαλάσσιας οδού και σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000" του Δρεπάνου.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς το «υπεύθυνο» Υπουργείο είναι εάν τελικά θα ανταποκριθεί στο ρόλο του και θα υλοποιήσει το εν λόγω έργο υπηρετώντας το συμφέρον της χώρας και της τοπικής κοινωνίας ή θα λειτουργήσει με βάση τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών.
Δυστυχώς, ήδη είμαστε μάρτυρες εκθάμνωσης αλλά και κοπής πολλών δέντρων στη συγκεκριμένη θέση.

Ζητάμε, την άμεση αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών κοντά στο κάμπινγκ "Καλάμι".

Σαφώς δεν τασσόμαστε κατά της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας αλλά πιστεύουμε πως αν το υπουργείο είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση της οδού θα προέβαινε στην κατασκευή σήραγγας, λύση ορθότερη περιβαλλοντικά και μακροπρόθεσμα πιο οικονομική, η οποία δεν προκαλεί τον αισθητικό και περιβαλλοντικό τραυματισμό του τοπίου, μειώνει καίρια το μήκος της οδού με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου μετακίνησης προς Πλαταριά κατά 5 περίπου λεπτά, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κίνησης των οχημάτων (καύσιμα) και συνακόλουθα της εκπομπής αέριων ρύπων.


Λύση η οποία μειώνει τους κινδύνους ατυχήματος και έχει προταθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Ηπείρου με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 35/20-10-1997 έγγραφο της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας. Λύση που απορρίπτεται από το υπουργείο όπως φαίνεται και στο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ με αρ.πρωτ.70242/10-04-1998 παρ. 18, διότι η κατασκευή σήραγγας δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει την απαιτούμενη ποσότητα αδρανών υλικών για την κατασκευή του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο δηλώνει ρητά ότι η βελτιώση μιας Εθνικής οδού γίνεται με στόχο την προμήθεια αδρανών υλικών (εν προκειμένω την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κατασκευάστριας εταιρίας ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.) και όχι με γνώμονα την ασφαλή, ταχεία και πιο φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση.

Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου με την 9/83/26-10-2011 απόφασή της, παραχωρεί προς χρήση στην εταιρία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε., λατομείο στη θέση "Μύλοι" του Δήμου Ηγουμενίτσας για τις ανάγκες κατασκευής της Γ΄ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας .

Παρακαλούμε τους κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ηγουμενίτσας καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ενδεχόμενη γνωμοδότηση ή αδειοδότηση επί του παρόντος.

Καλούμε τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν για την αποτροπή αυτής της καταστροφής.

Ο Σύλλογός μας όχι μόνο θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να αποτρέψει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα αλλά θα κινηθεί νομικά κατά όσων συνέβαλαν και πρόκειται να συμβάλλουν σε αυτό.

Σύλλογος Περιβάλλοντος Νομού Θεσπρωτίας
892fm.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!