tromaktiko: Υποσχέσεις για καταπολέμηση της τρομοκρατίας απέσπασε από τη διεθνή κοινότητα η Σομαλία

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Υποσχέσεις για καταπολέμηση της τρομοκρατίας απέσπασε από τη διεθνή κοινότητα η Σομαλία



Βοήθεια στο τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας και της τρομοκρατίας, η οποία ανοιχτά πλέον είναι στο πλευρό της Αλ Κάιντα, θα προσφέρουν στην Σομαλία δυτικές... χώρες οι οποίες συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Λονδίνο. Την βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας χαιρέτησε ο πρωθυπουργός της χώρας, που ζήτησε να υπάρξουν ενέργειες για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα.

Σε κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη Σομαλία παραμένει εύθραυστη και ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα από τη διεθνή κοινότητα».

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των 55 χωρών και οργανισμών επισήμαναν ότι απαιτείται στη χώρα η εγκαθίδρυση μόνιμης κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη. Η θητεία του υπάρχοντος μεταβατικού σχήματος λήγει τον Αύγουστο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Αμπντιουέλι Μοχάμεντ Αλί επισήμανε ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι παγκόσμιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλο τον κόσμο. Χαιρέτισε μάλιστα τα χτυπήματα δυτικών δυνάμεων κατά της Αλ Κάιντα, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ διενεργούν σχετικά διακριτικά επιχειρήσεις κατά ενόπλων ανταρτών.

Η πειρατεία, το άλλο μεγάλο πρόβλημα στη Σομαλία, έχει περιοριστεί, εκτιμούν τα μέλη της συνόδου, χάρη και στη παρουσία ενόπλων φρουρών στα πλοία που ταξιδεύουν στα ανοιχτά της χώρας. Υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ασυλία και ατιμωρησία για τους πειρατές ενώ συμφώνησαν να συσταθεί πρόγραμμα επανένταξης πρώην μελών των ενόπλων οργανώσεων που μαίνονταν τη χώρα.

Πάντως η δυτική κοινότητα απείλησε με συνέπειες, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, εναντίον όσων θα αντιταχθούν στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της κατάστασης στη Σομαλία.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι «η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: οποιαδήποτε απόπειρα παρεμπόδισης της πολιτικής διαδικασίας και διατήρησης του status quo δεν θα γίνει ανεκτή». Επιπλέον ανακοίνωσε επιπρόσθετη αμερικανική βοήθεια 64 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Παραταύτα, οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ (που ενσωματώθηκαν πρόσφατα στην Αλ Κάιντα) δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν κατά όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα στη διάσκεψη του Λονδίνου. Κατηγόρησαν δε τους μετέχοντες στη σύνοδο «ότι συντηρούν την αστάθεια», η οποία μαστίζει ήδη τη χώρα τους εδώ και δύο δεκαετίες.

Στη Σομαλία δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991· η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας έχει πάντως την υποστήριξη του ΟΗΕ. Η χώρα είναι τριχασμένη ανάμεσα στο νότιο τμήμα, την αυτοανακηρυχθείσα ανεξάρτητη Σομαλιλαντ και την Πάντλαντ και έχει περιπέσει πλέον στην κατάσταση της υπό κατάρρευση χώρας (failed state).

Το περασμένο Σαββατοκύριακο Σομαλοί αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας συντακτικής συνέλευσης με προοπτική τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού ομοσπονδιακού κράτους. Αυτή θα διαδεχθεί τη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει και στιγματιστεί από τη διαφθορά. Η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!