tromaktiko: «Εκλάπη η περηφάνια της Ελλάδος», ανθρωποκυνηγητό στην Ολυμπία

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«Εκλάπη η περηφάνια της Ελλάδος», ανθρωποκυνηγητό στην Ολυμπία



Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τα ίχνη των...
δύο θρασύτατων αρχαιοκάπηλων.«Μπλόκα» ελέγχων έχουν στηθεί τόσο στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και ευρύτερα σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, με τη συνδρομή των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων των αντίστοιχων περιφερειών.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, καθώς οι ειδικοί υποψιάζονται ότι οι επιτήδειοι θα θελήσουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εντοπιστεί αυτοκίνητο ή άλλο μέσο, με το οποίο διέφυγαν από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου. Ωστόσο, ήδη από χθες το πρωί κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Ασφαλείας Αττικής από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος -τμήματα αρχαιοκαπηλίας και δίωξης εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας- έχουν σπεύσει για να συνδράμουν στις έρευνες. Με την εμπειρία τους οι αστυνομικοί θα μπορέσουν να συλλέξουν οποιοδήποτε υλικό σχετίζεται με τους «εισβολείς» και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδεχόμενο η «δουλειά» να έχει οργανωθεί «απο μέσα», καθώς συγγενής στελέχους του Μουσείου φέρεται να είχε εμπλακεί σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας τη δεκαετία του '80.

Επί τόπου έχουν πάει και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να συλλέξουν τυχόν ευρήματα DNA, πελματογραφίας ή άλλο που μπορεί να άφησαν πίσω τους οι ληστές. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο ευρύτερος χώρος, όπου συνέβη η αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων, έχει αποκλειστεί περιμετρικά από αστυνομικές δυνάμεις.

Το υλικό

H φύλακας που ήρθε αντιμέτωποι με τους ληστές μιλά στους αστυνομικούς.
Στη διάθεση των ειδικών έχει ήδη τεθεί το υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του Αρχαιολογικού Μουσείου, που αναμένεται να δώσει κάποιες απαντήσεις σε σχέση με την εθνικότητα, αλλά και τον τρόπο δράσης των δραστών. Η φύλακας ανέφερε ότι ο ένας μιλούσε άπταιστα ελληνικά και πως ο άλλος ακουγόταν σαν αλλοδαπός, αλλά τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς αποδείξεις. Αυτά υπολογίζουν ότι θα συλλέξουν οι αρχές.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, φαίνεται πως οι αρχαιοκάπηλοι δεν αποτελούν σπείρα και αποδίδουν την απόφαση να «μπουκάρουν» στο μουσείο σε... θράσος. Όπως δηλώνουν οι αστυνομικοί, το ζήτημα του εντοπισμού των δραστών είναι «θέμα τιμής και ζήτημα εθνικής βαρύτητας».

Τηλεφωνικές γραμμές και e-mail για καταγγελίες πολιτών

Σε αναζήτηση πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση.

Η ΕΛΑΣ καλεί όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση, να το αναφέρει ανώνυμα ή επώνυμα:

στο 11012 (Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - 24ωρη λειτουργία)

στο 210 6476188 (τμήμα Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της ΓΑΔΑ 08.00 - 23.00)
στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr

«Εκλάπη η περηφάνια της Ελλάδος»

Δηλώσεις ακαδημαϊκών, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών για το συγκλονιστικό γεγονός της κλοπής στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Κοντόπουλος:
«Η αχαρακτήριστη αυτή πράξη ζημιώνει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ελπίζω ότι οι δράστες της ληστείας θα αποκαλυφθούν συντόμως και ότι θα ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα στο μέλλον για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων».

Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής αρχαιολογίας, είχε στήσει το μουσείο μαζί με την Έλση Σπαθάρη:
«Είναι δείγμα της κατάστασης στην οποία έχει φτάσει το ελληνικό κράτος. Έχουμε φτάσει σε σημείο ώς εδώ και μη παρέκει. Με τις περικοπές που γίνονται παντού, είναι λογικό πως θα αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Τίθεται επομένως ένα ευρύτερα ηθικό ζήτημα».

Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης:
«Εκτός από τη στενοχώρια μου, δεν έχω τίποτα άλλο να δηλώσω.»

Αγγελική Κοτταρίδου, αρχαιολόγος:
«Είναι πολύ κρίμα ένα τέτοιο -λυπηρό- γεγονός να βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεράστια προσπάθεια που κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, προσπάθεια δυναμική, λαμπρή, ελπιδοφόρα. Είναι άδικο να αμαυρώνει το έργο ολόκληρου του προσωπικού της, μηδενός εξαιρουμένου... Έχουμε όλοι ανασκουμπωθεί, «τρέχουμε» έργα ΕΣΠΑ για να φυλάξουμε τους χώρους, να τους κάνουμε καλύτερους, πιο ελκυστικούς, χώρους μόρφωσης και ψυχαγωγίας, για να ανεβάσουμε τις επισκεψιμότητες... Να δώσουμε περηφάνια στον λαό που δοκιμάζεται και χειμάζεται. Γιατί ο λαός βρίσκει καταφύγιο στην κληρονομιά μας... Θα ήθελα τα ΜΜΕ να ασχολούνται μαζί μας, όχι μόνο σε τέτοιες θλιβερές στιγμές, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, για να δουν την τεράστια δουλειά που γίνεται από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, με λίγο προσωπικό. Προσωπικό που εργάζεται με μεράκι και φιλότιμο, όχι για τα χρήματα, αλλά, κυρίως για ηθικό όφελος. Που το λέει η ψυχή του.»

Ξένια Αραπογιάννη:

«Μια τέτοια ενέργεια ξεπερνάει και την πιο ισχυρή φαντασία. Είναι αδιανόητο. Ο αντίκτυπος, όχι μόνο ο εγχώριος αλλά και ο παγκόσμιος, θα είναι τεράστιος, γιατί το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο... Το είχαμε ιδρύσει με αγάπη, κόπο, πικρίες. Είναι μουσείο-κόσμημα. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό που συνέβη. Λυπάμαι πάρα πάρα πολύ.»

Βάσω Αδρύμη:

« Μας έχει συγκλονίσει το γεγονός. Είναι φοβερό. Ο,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για εμάς τους αρχαιολόγους. Όταν ένα αντικείμενο φτάνει να εκτεθεί σε ένα μουσείο, η αρχαιολογική κοινότητα το μοιράζεται με όλη την ανθρωπότητα... Σήμερα υπάρχει βιαιότητα σε όλους τους τομείς, παντού στη ζωή μας, συγκριτικά με το παρελθόν. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί κι οργανωμένοι στη φύλαξη των αρχαιοτήτων απ' ό,τι παλαιότερα.»

Βασίλειος Αραβαντινός:

« Ο αντίκτυπος, στο εξωτερικό, είναι τεράστιος. Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας... Ως προϊστάμενος, επί 20ετία, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών αντιμετώπιζα εφάμιλλους φόβους. Δεν νομίζω να κοιμήθηκα ήσυχος ποτέ... Δεν είναι μόνο, τολμώ να πω, αποτέλεσμα λειψανδρίας το θλιβερό αυτό συμβάν. Οπως όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τελευταία, είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Θα πρέπει από την αρχή να δούμε κάποια πράγματα. Από τη βάση τους...»

Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός:
«Είναι η κατάληξη μιας σειράς ετών ανοησίας, βολέματος, αδιαφορίας και κυρίως μέριμνας αποκλειστικά για τον εαυτούλη μας. Είναι πραγματικά θλιβερό. Ελπίζω να σταματήσουν εδώ αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, να μην έχουμε ακόμη χειρότερα πράγματα. Με τον κ. Παπουτσή, όπως τον είδαμε στην τηλεόραση, να ισχυρίζεται ότι είναι ντροπή οι μομφές που του απέδωσαν για την καταστροφή της Αθήνας ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να τα περιμένουμε όλα».

Διονύσης Σαββόπουλος:

«Η λεηλασία στην Ολυμπία βαθαίνει την εθνική μας κατάθλιψη και επιτείνει την αναξιοπιστία μας διεθνώς. Για να μπαίνει στο μυαλό του κλέφτη ότι μπορεί πια να κλέψει ακόμη και την Ολυμπία θα πει πως δεν μας μένει τίποτε. Κοιμόμαστε. Και κοιμώμενοι βλέπουμε τους εφιάλτες που μας γέννησε ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας. Καιρός να ξυπνήσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εφιάλτες. Σαν Ελληνες και όχι σαν συρφετός. Καιρός να σκεφτούμε περισσότερο πριν τα καταστρέψουμε όλα με τα ίδια μας τα χέρια.»

Σταμάτης Κραουνάκης:

«Αυτό που έχω να πω είναι πως «το μαγαζί είναι ανοιχτό και τα σκυλιά δεμένα...». Και ευθύνονται όλοι αυτοί οι πολιτικοί, που με κάθε τους κίνηση έχουν επιτρέψει στον κάθε τυχόντα να κάνει ό,τι θέλει. Η ταμπέλα της χώρας γράφει «Επιτρέπεται το πλιάτσικο». Και αναρωτιέμαι: Τι θέλουν όλοι αυτοί και λυσσάνε να κάνουν εκλογές σ' ένα «μαγαζί» που έχει ξοφλήσει; Προφανώς κάπου στοχεύουν και δεν μας το λένε. Και ποιος μου λέει εμένα πως αυτοί οι άνθρωποι που λήστεψαν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν θα βάλουν με τα ίδια τα χεράκια τους αργότερα αυτούς τους δικούς μας θησαυρούς σε κάποιο άλλο Μουσείο της Ευρώπης;»

Βασίλης Βασιλικός:

«Δύο λέξεις μόνο: Πρόλαβαν την τρόικα»


Λένα Πλάτωνος:
«Βρίσκω φοβερό αυτό που συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα εξαιρετικά άσχημο περιστατικό ειδικά κάτω από τις δυσμενείς πολιτικές συνθήκες που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο. Ομολογώ μάλιστα ότι μου περνάει από το μυαλό μήπως ήταν ένα στημένο «χτύπημα». Γιατί όταν κάποιος είναι πληγωμένος, είναι ακόμη πιο εύκολο να τον χτυπήσεις.»

Λίνα Νικολακοπούλου:
«Πιστεύω ότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση που όλες οι αδύνατες πλευρές της είναι ορατές. Αν δεν αξιολογήσουμε σωστά, ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία της κατάρρευσης, ποια είναι τα πολύτιμα για να περιφρουρήσουμε, το πλιάτσικο θα συνεχίζεται. Το γεγονός ότι μ' όλες αυτές τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία, δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, δείχνει ότι έχουμε αλλού το μυαλό μας. Χρειάζεται επίγνωση της κατάστασης και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη όσων σημαντικών διαθέτει αυτός ο τόπος.»

Διονύσης Τσακνής:
«Η κλοπή αυτή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, την ανικανότητα του κράτους να διαφυλάξει την περιουσία του.»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!