tromaktiko: Φορολογεί την Εκκλησία η Ιταλία

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Φορολογεί την Εκκλησία η Ιταλία



Στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Το Βατικανό, βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος, δεν...
καταβάλλει τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

Η μέχρι πρότινος φορολογική ασυλία της εκκλησιαστικής περιουσίας από τα ακίνητα, φτάνει στο τέλος της λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας και της κατακραυγής της ιταλικής κοινής γνώμης. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ο Τύπος αλλά και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητούν άμεσα να αρθεί η ευνοϊκή μεταχείριση της Ρώμης προς το Βατικανό. Συγκεκριμένα, στο Facebook έχει δημιουργηθεί ομάδα με την ονομασία «Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα», με τα μέλη του ολοένα και να αυξάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική απέναντι στην πρόταση του Μάριο Μόντι να εισάγει τροπολογία στο Κοινοβούλιο ώστε να καταβάλλει η Εκκλησιαστική Εκκλησία φόρο για ακίνητα που εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς.

Η Καθολική εκκλησία της Ιταλίας κατέχει 11.000 ακίνητα αξίας περίπου 9 δις ευρώ ( περίπου το 20% των ιταλικών ακινήτων) και περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και μια σειρά οικημάτων. Η περιουσία της αυξάνεται συνεχώς, αφού κάθε χρόνο εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10.000 Ιταλοί συμπεριλαμβάνουν την Αγία Έδρα στις διαθήκες τους.

Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, οι φορολογικές αρχές θα υπολογίσουν το φόρο αναλογικά, βασισμένες στο ποσοστό ενός ακινήτου που εξυπηρετεί καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία Εκκλησία θα εξακολουθήσει να εξαιρείται από την καταβολή φόρου, αλλά ένα παρεκκλήσι που λειτουργεί εντός ενός ξενώνα θα φορολογηθεί ανάλογα.

Το συνολικό ύψος του φόρου που θα καλείται να καταβάλει το Βατικανό ενδέχεται να φθάνει έως και τα 720 εκατ. ευρώ, βάσει εκτιμήσεων δημοτικών υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι η εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων είχε γίνει επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Πάντως, παρά την κρίση στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα που βαραίνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, μέχρι στιγμής δεν έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός να προβεί σε μια τέτοια πράξη. Οι πολίτες βάζουν πλάτη για τη "διάσωση" της χώρας, θα βάλει και η ελληνική Εκκλησία;
e-volos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!