tromaktiko: Ν. Νικολόπουλος: «Η ΔΕΗ ΄΄βραχυκυκλώνει΄΄ τη διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών πάρκων!»

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ν. Νικολόπουλος: «Η ΔΕΗ ΄΄βραχυκυκλώνει΄΄ τη διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών πάρκων!»



από το Γραφείο Τύπου
Όσον αφορά στη ΔΕΗ και στις διαδικασίες σύνδεσης φωτοβολταϊκών πάρκων, έχουν καταγραφεί, μέχρι σήμερα, μια σειρά «ανοιχτών» ζητημάτων που αφορούν άμεσα το...
υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τιμή αγοράς ρεύματος για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν εντός του 2011 είναι 0,55 ευρώ/kWh. Για κάθε επόμενο χρόνο η τιμή αυτή θα μειώνεται κατά 5%. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν σε πολλές περιοχές της χώρας μας να υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάρκα ολοκληρωμένα, νόμιμα, εγκεκριμένα από τη ΔΕΗ και καθ’ όλα έτοιμα προς σύνδεση. Εντούτοις, καθυστερεί η σύνδεσή τους είτε για διαδικαστικούς λόγους, είτε λόγω αδυναμίας - έλλειψης προσωπικού (χορήγηση αδειών υποχρεωτικών/ασθενείας σε υπαλλήλους καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους), είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού (τριφασικά, μονοφασικά ρολόγια, πυλώνες κ.α.)

Σε ερώτηση του προς τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, (περίοδο που άπαντες στη χώρα επιθυμούν να ξεχάσουν) κ. Παπακωνσταντίνου, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, «αυτή η καθυστέρηση οφείλεται εξολοκλήρου στη ΔΕΗ, εφόσον η ίδια εγκρίνει τα έργα που έχουν κατασκευαστεί και γνωρίζει τόσο τις περιοχές που αναμένονται να υπάρχουν έτοιμα προς σύνδεση πάρκα, όσο και τον απαιτούμενο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, διαθέτει από την πρώτη στιγμή όλα τα στοιχεία για να κάνει σωστό προγραμματισμό πόρων και να μην καθυστερεί αδικαιολόγητα ιδιώτες και εταιρείες που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάρκα.»

Παράλληλα, ο κ. Νικολόπουλος εκτός του ότι απέδειξε περίτρανα στον αρμόδιο υπουργό ότι επικρατεί «βραχυκύκλωμα» στο κέντρο λήψης αποφάσεων της ΔΕΗ, δεν παρέλειψε και να αναφερθεί στις επιπτώσεις για τους επενδυτές (που υποτίθεται πως οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, καταβάλλουν… υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσελκύσουν), τονίζοντας πως, «Το πρόβλημα έως τώρα ήταν η καθυστέρηση σύνδεσης που συνεπάγονταν την απώλεια κερδών 1 ή 2 μηνών. Ωστόσο, σήμερα βρίσκεστε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα: πάρκα ολοκληρωμένα εντός του 2011 για τους πιο πάνω λόγους θα συνδεθούν μετά τη λήξη του 2011 και άρα οι ιδιοκτήτες τους θα υπογράψουν συμβάσεις μειωμένης τιμής. Οι ιδιοκτήτες αυτοί που επένδυσαν και φρόντισαν να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2011 θα έχουν απώλεια κερδών για τα επόμενα 20 χρόνια, που είναι η ισχύς της σύμβασης.»

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, έθεσε μέσω της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή μια σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, ελπίζοντας φυσικά να μην έχει την ίδια τύχη από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και αγνοούσε τους πάντες και τα πάντα. Συγκεκριμένα, ο Αχαιός πολιτικός ζήτησε από τον τωρινό υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει στο αν γνωρίζει το πρόβλημα ή το ακούει για πρώτη φορά, να αποσαφηνιστεί το εάν η ΔΕΗ καθυστερεί σκόπιμα για να γλυτώσει το 5% των πληρωμών ορισμένων πάρκων ή αν προωθεί συνδέσεις μη προγραμματισμένες, ώστε να εξυπηρετήσει «σκοτεινά» συμφέροντα, κατά παράβαση προτεραιότητας, με αποτέλεσμα μάλιστα να λείπει και υλικό (ρολόγια) από τα υπόλοιπα πάρκα.

Επιπλέον, ο Βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, ζήτησε να γίνει έρευνα για τους λόγους τους οποίους χάνονται συγκεκριμένα υλικά από τις αποθήκες της ΔΕΗ, όπως και το γιατί απουσιάζουν αδικαιολόγητα οι υπάλληλοι χωρίς καν να τηρούν το προβλεπόμενο από την επιχείρηση πρόγραμμα. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος, έχοντας συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα απαίτησε από τον κ. Παπακωσταντίνου να απαντήσει στο αν σκοπεύει να προωθήσει κάποια τροπολογία ή διάταξη, ώστε τα ολοκληρωμένα πάρκα εντός του 2011 που θα συνδεθούν το 2012 να διατηρήσουν την τιμή των 0.55 ευρώ/kWh, αλλά και να ενημερώσει την Βουλή και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο το τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τέτοιων πάρκων καταφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!