Αμερικανός δικαστής εξετάζει την προσφυγή της ΡΕΤΑ κατά του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld. Το σημαντικό είναι πως είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό δικαστήριο άκουσε νομικά επιχειρήματα για το ένα τα ζώα θα πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια συνταγματική προστασία με τους ανθρώπους.
Η νομική ομάδα του SeaWorld ισχυρίζεται πως η υπόθεση είναι χάσιμο χρόνου και πόρων. Ο δικηγόρος του πάρκου είπε στο δικαστήριο: «ούτε οι όρκες ούτε κανένα άλλο ζώο συμπεριελήφθη στην έκφραση «εμείς οι άνθρωποι…» όταν υιοθετήθηκε το σύνταγμα» και πρόσθεσε πως ένα η υπόθεση κατέληξε κατά του πάρκου θα σήμαινε επιπλοκές όχι μόνο σε ότι αφορά τη λειτουργία άλλων πάρκων ή ζωολογικών κήπων αλλά ακόμα και στη χρήση αστυνομικών σκύλων από την αστυνομία.
Η ΡΕΤΑ από την πλευρά της λέει πως οι φάλαινες χρησιμοποιούνται σαν σκλάβοι, αναγκάζονται να ζουν σε δεξαμενές και να κάνουν καθημερινά επιδείξεις στα πάρκα SeaWorld στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.
Δεν αναμένεται οι φάλαινες να είναι… νικήτριες στην υπόθεση, αλλά η οργάνωση λέει πως είναι ικανοποιημένη και μόνο που έφτασε στο δικαστήριο το θέμα.
Στη μήνυση γίνεται επίκληση της 13ης τροποποίησης του συντάγματος, η οποία απαγορεύει τη σκλαβιά και την ανεπιθύμητη παροχή υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Ο Τζέφρι Κερ, συνήγορος των πέντε φαλαινών, δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο άκουσε επιχειρήματα για το εάν τα όντα που ζουν, αναπνέουν, αισθάνονται έχουν δικαιώματα και εάν μπορούν να υποδουλωθούν απλά και μόνο επειδή έτυχε να μην γεννηθούν άνθρωποι».
Μία από τις πέντε φάλαινες έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον Τύπο καθώς το Φεβρουάριο του 2010 έπνιξε μπροστά στα μάτια των έντρομων θεατών, τον εκπαιδευτή της, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί να μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο νερό για να κάνουν «παιχνίδια» με τις όρκες.
Η συγκεκριμένη φάλαινα έχει συνδεθεί και με άλλους δύο θανάτους.