Στάσιμο παραμένει εδώ και εφτα χρόνια το έργο του ανοικτού Μινωικού Ποδηλατοδρομίου του Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι η ιδέα την οποία είχαν αθλητικοί φορείς του Ηρακλείου, είχε αρχικά γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλους.
Σήμερα, το Μινωικό Ποδηλατοδρόμιο, αποτελεί ένα ακόμη έργο, το οποίο έχει μείνει στα αζήτητα. Ένα έργο, που θα μπορούσε να συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στη στροφή των νέων προς τον αθλητισμό και την ανάπτυξη δράσεων προς όφελος της κοινωνίας.
Η πρόταση για την κατασκευή του έγινε από τους αθλητικούς – και δη τους ποδηλατικούς – φορείς του Ηρακλείου στις αρχές του 2000.
Μια κίνηση, για την οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι εθνικές και διεθνείς επιτυχίες των αθλητών της πόλης με τους δραστήριους ποδηλατικούς συλλόγους (ΠΟΗ, ΚΑΣΤΡΟ κλπ).
Με γοργούς ρυθμούς είχε γίνει η προμελέτη του έργου, ενώ δημοπρατήθηκε με το σύστημα μελέτη –κατασκευή στις 21-08-2002 με προϋπολογισμό 3 εκ.€ περίπου και αναδείχθηκε ανάδοχος στις 12-12-2002, ενώ στη συνεχεία υπογράφηκε και η σύμβαση με τον ανάδοχο.
Από τότε μέχρι σήμερα όμως, η διαδικασία για άγνωστο λόγο έχει «παγώσει».
Η προμελέτη
Η προμελέτη του έργου, με ολυμπιακές προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά (πίστα 250, 1.300 θέσεις, 3.000 τ.μ. κλειστούς χώρους), έγινε από ομάδα αρχιτεκτόνων, Ελλήνων και ξένων, σε συνεργασία με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και την Γ.Γ. Αθλητισμού.
Μετά από πολλές προτάσεις, επιλέχθηκε και η τελική θέση του ποδηλατοδρομίου, δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου, για την οποία προχώρησαν όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και μελέτης εφαρμογής.
Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση είχε εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2001.
Μέσο για τουριστική ανάπτυξη
Την ώρα που από την πλευρά του Δήμου γίνεται προσπάθεια να γεμίσουν οι δρόμοι της πόλης με ποδήλατα, το συγκεκριμένο έργο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Κρήτη.
Το Μινωικό Ποδηλατοδρόμιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για να μας επισκεφτούν τουρίστες, καθώς στην Ευρώπη υπάρχει ήδη ένα τεράστιο δίκτυο από λάτρεις του ποδηλάτου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Θα μπορούσε να είναι ένα από τα αντίδοτα στην κρίση.
Ενώ την ίδια ώρα, οι χώροι που θα δημιουργηθούν γύρω από αυτό και κάτω από το στάδιο, θα μπορούσαν να δοθούν για τη στέγαση αθλητικών σωματείων και συλλόγων ευπαθών ομάδων.