τι τα θέλετε τα λεφτά. Κι επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσετε και την άδεια του υπουργείου που σας εποπτεύει, ότι… σας επιτρέπει να τα ζητήσετε. Φανταστείτε να μην ήταν και δικά σας δηλαδή…
Στην απίθανη αυτήν περίπτωση έπεσαν οι άνθρωποι του ΕΒΕΑ, όταν πριν από μερικές ημέρες αποφάσισαν να πάρουν από τον λογαριασμό που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 950.000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν γενική επισκευή στο γνωστό κτήριο όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο, στην οδό Ακαδημίας.
Πριν μπούμε στις γαργαλιστικές λεπτομέρειες, πρέπει να εξηγήσουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα Επιμελητήρια όλης της χώρας τηρούν αναγκαστικά τους λογαριασμούς διαθεσίμων τους στην ΤτΕ, η οποία με τη σειρά της τα τοποθετεί σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Και από τα χρήματα αυτά, το ΝΠΔΔ μπορεί να πραγματοποιεί αναλήψεις για να εξυπηρετεί τους λογαριασμούς ή τις ανάγκες του όπως προκύπτουν.
Ανεξάρτητα από τη ζημιά που θα υποστεί λοιπόν το ΕΒΕΑ, τις προσεχείς εβδομάδες, λόγω του κουρέματος (λες και τα χρήματά του, που προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, τοποθετήθηκαν με δική του επιλογή σε ελληνικά ομόλογα…), φαίνεται πως το να σηκώσεις λεφτά από την κεντρική τράπεζα είναι κάτι δύσκολο.
Για… κούρεμα
Κάπως έτσι, στις 17 Ιανουαρίου, το ΕΒΕΑ, με επιστολή του προέδρου του Κ. Μίχαλου, ζήτησε από την αρμόδια Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της ΤτΕ την εκταμίευση ποσού 950.000 ευρώ για την ανακαίνιση και αναμόρφωση των χώρων του επιμελητηρίου. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το οκταώροφο κτήριο ανεγέρθηκε το 1976 και, μαζί με τα τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 7.792 τ.μ. Σημειώνεται ακόμη ότι, βάσει μελέτης που εκπονήθηκε το 2007, έχει ήδη προχωρήσει η ανακατασκευή του 6ου και του 7ου ορόφου, ενώ τώρα δρομολογείται η αναμόρφωση άλλων τριών ορόφων, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. Η επιστολή καταλήγει: «Θα θέλαμε να ζητήσουμε όπως εκταμιευθεί από τα διαθέσιμα του Επιμελητηρίου μας, που τηρούνται στον λογαριασμό 2500817 διαθεσίμων κεφαλαίων μας, το ποσό των 950.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ταμειακές μας ανάγκες και να εκτελέσουμε τις επικείμενες εργασίες».
Προφανώς ο Μίχαλος και οι άνθρωποί του (που το τελευταίο διάστημα είχαν αρκετές… καντρίλιες με την ΤτΕ για την υπόθεση της διαχείρισης των διαθεσίμων τους που τοποθετούνται εν λευκώ σε ομόλογα από την κεντρική τράπεζα) δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν 10 ημέρες μετά, στις 26 Ιανουαρίου, τους ήρθε η απάντηση. Τι έλεγε;
«Όπως προκύπτει από την επιστολή σας, το σημαντικό ποσό το οποίο επιθυμείτε να εκταμιεύσετε (σ.σ.: εδώ ο αρμόδιος υπάλληλος τους μιλάει σαν να μην είναι δικά τους) θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση μέρους του κτιρίου όπου στεγάζεται το Επιμελητήριό σας. Η δαπάνη αυτή, ως εκ της φύσεως και του μεγέθους της ως προς την αξία του ακινήτου που αφορά, εξομοιώνεται με νέα επένδυση σε ακίνητο (σ.σ.: εδώ ο υπάλληλος αποφασίζει μόνος του…).
Ως εκ τούτου, και λόγω της ιδιότητας του Επιμελητηρίου σας, αυτής του ΝΠΔΔ, για την πραγματοποίηση της ανωτέρω δαπάνης θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 14 του Ν. 2042/1992». Και τι λέει ο νόμος αυτός;
Ότι για την ανάληψη των κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις σε ακίνητα θα πρέπει να αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η εντολή του ΝΠΔΔ για την ανάληψη του ποσού (που ήδη υπήρχε…), η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, αλλά και «έγγραφο του εποπτεύοντος υπουργείου περί της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων τοποθέτησης των διαθεσίμων που καθορίζονται με τον ως άνω νόμο». Ο αρμόδιος υπάλληλος προσθέτει στην απάντησή του ότι «σε περίπτωση μη συνδρομής των όρων που σαφώς καθορίζει ο Νόμος 2042, θα πρέπει το εποπτεύον υπουργείο να υποβάλει απευθείας αίτημα για έγκριση της επένδυσης στην Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ…».
Οργή στην Ακαδημίας
Η απάντηση προκάλεσε οργή στην οδό Ακαδημίας. Και όχι χωρίς λόγο. Ένα κτήριο 35 ετών, με τη χρήση που γίνεται στο ΕΒΕΑ, είναι εύλογο να χρειάζεται επισκευές. Και βέβαια αυτό είναι δαπάνη ανακαίνισης που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επένδυση, αφού δεν αφορά αγορά. Βέβαια υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: εάν η διαδικασία γίνει με τον Νόμο 2042 που έχει μία περίπλοκη διαδικασία για τον υπολογισμό της «επένδυσης» και τελικά εξαχθεί μικρότερο ποσό, η ανακαίνιση δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή το κτήριο της οδού Ακαδημίας σιγά - σιγά θα αρχίσει να πέφτει στα κεφάλια των περαστικών…
Για τους λόγους αυτούς το ΕΒΕΑ έστειλε τελικά εξώδικο στην Τράπεζα της Ελλάδος, καλώντας τη να αναθεωρήσει την απόφασή της ότι η επισκευή είναι επένδυση και να εκταμιεύσει τα 950 χιλιάρικα που απαιτούνται για τις εργασίες.
Και για να το «χοντρύνουν» λιγάκι, οι άνθρωποι του Μίχαλου ζήτησαν και άλλα 900.000 ευρώ για να ενισχύσουν τις τρεις μη αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες που έχει συστήσει το Επιμελητήριο και οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη των μελών του που δοκιμάζονται από την κρίση.
Άλλωστε είχαν μόλις πληροφορηθεί (αν και έπειτα από αρκετή αλληλογραφία) για τα υπόλοιπα των λογαριασμών του ΕΒΕΑ στην ΤτΕ που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.
Άρα… λεφτά υπάρχουν. Να δούμε και αν θα μπορέσουν να τα πάρουν…
http://topontiki.gr/