Μετριοπαθείς υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι νέες κατοικίες που θα αναγερθούν στην Κρήτη για λογαριασμό των αποδήμων είναι τουλάχιστον 100, διαφόρων μεγεθών και τύπων, ξεκινώντας από 60 έως 350 τ.μ. Υπάρχουν, όμως, και πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί ο αριθμός των κατοικιών να είναι τελικά και διπλάσιος.
Τα οφέλη για την κρητική οικονομία, τα δημόσια ταμεία και την αγορά εργασίας είναι τεράστια, αφού αναμένεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος ανάπτυξης στην περιοχή μέσω κύκλου εργασιών για μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα (π.χ. τόνωση εμπορίου με αγορές οικοδομικών υλικών, επίπλων, οικιακών συσκευών, οχημάτων, αγορές από καταστήματα κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας, υπάρχει τόνωση των δημόσιων οικονομικών εσόδων, καθώς και ζωτική κίνηση σε σειρά άλλων τομέων, όπως για παράδειγμα στον τραπεζικό.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος για την Κρήτη είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των απόδημων Κρητών στο μέλλον της πατρίδας μας. Μια ψήφος εμπιστοσύνης που εκφράζεται μέσω των επενδύσεων σημαντικών χρηματικών πόρων για την αγορά κατοικιών, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο που η Ελλάδα αμφισβητείται για την αξιοπιστία της, συμβάλλοντας έτσι με όλες τους της δυνάμεις στον αγώνα της χώρας μας για να επιβιώσει και να αντεπεξέλθει στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε.
Η Παγκρήτια Ένωση Καναδά ζει με το όνειρο της δημιουργίας του περίφημου "Κρητικού Χωριού" εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν το 2009, όταν ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Σοφοκλής Ρασούλης, απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας χώρο στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών για την υλοποίηση του ονείρου των αποδήμων. Ο κ. Ρασούλης είχε στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωστοποιώντας του πως μόνο προσωπικά ο ίδιος ήταν έτοιμος να επενδύσει 10 εκατομμύρια για το σκοπό αυτό. Στο χώρο της πρώην βάσης είχαν το όραμα να κατασκευάσουν, εκτός από κατοικίες, και ένα σωρό άλλες υποδομές, όπως νοσοκομείο, συνεδριακό κέντρο κ.λπ.
Αν μιλούσαμε για κυβέρνηση άλλης χώρας, θα είχε στρώσει στους απόδημους κόκκινα χαλιά. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έδωσε στον κ. Ρασούλη την απάντηση που κανείς θα περίμενε... Η Παγκρήτια Ένωση Καναδά εξέτασε στη συνέχεια το ενδεχόμενο υλοποίησης του ονείρου της σε δύο ιδιωτικές εκτάσεις που προτάθηκαν, αλλά και στον Πρότυπο Οικισμό "Θησέας".
Προκρίθηκε ο "Θησέας" για τρεις βασικούς λόγους:
* Ο πρώτος είναι η θέση του. Βρίσκεται πιο κοντά στα νοσοκομεία, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Έχει ασύγκριτη θέα και είναι ουσιαστικά δίπλα στο Ηράκλειο.
* Διαθέτει υποδομές τέτοιες (κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστες πισίνες, γήπεδα αθλοπαιδιών, βιολογικός καθαρισμός, κεντρική παροχή δορυφορικής τηλεόρασης και ίντερνετ κ.λπ.), οι οποίες μετράνε πολύ για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να ζουν σε χώρες που προσφέρουν ποιότητα ζωής. Εξίσου σημαντική κρίθηκε και η φύλαξη επί 24ώρου βάσεως που παρέχεται στο "Θησέα", καθώς μιλάμε για ανθρώπους που θα ζουν στην άλλη άκρη της Γης και πολλοί θα χρησιμοποιούν το σπίτι ως παραθεριστική κατοικία.
* Ο τρίτος λόγος είναι η γραφειοκρατία που φόβισε πολύ την Παγκρήτια Ένωση Καναδά. «Πέντε χρόνια χρειάστηκε για να πάρει άδεια ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των δασκάλων», έλεγαν με τρόμο. Αντίθετα στο "Θησέα" υπάρχει ήδη ικανός αριθμός αδειών οικοδομής, που επιτρέπει την άμεση έναρξη της κατασκευής των κατοικιών.
Το όλο πρότζεκτ είναι τόσο προχωρημένο, ώστε εκτιμάται ότι σε μια διετία θα έχει πάρει "σάρκα και οστά". Αυτή την ώρα βρίσκεται στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Σταυρακάκης (ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Ένωσης Καναδά), μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει πληροφορίες πάνω από 1.000 απόδημοι. Από αυτούς οι 35 έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις απόκτησης του σπιτιού των ονείρων τους. Με τις αιτήσεις αυτές περιγράφουν τις προδιαγραφές του σπιτιού: πόσα τετραγωνικά επιθυμούν να είναι, πόσα υπνοδωμάτια χρειάζονται, αν θέλουν επιπρόσθετα γκαράζ, πισίνα, κήπο, αυλή, μπάρμπεκιου κ.λπ. Δηλώνουν ακόμα αν σκοπεύουν να εξουσιοδοτήσουν τον κατασκευαστή για την επίπλωση του σπιτιού ή αν την αναλάβουν οι ίδιοι.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το Πάσχα. Το ERAK RADIO, ο ραδιοφωνικός σταθμός των αποδήμων του Καναδά, παίζει το σχετικό σποτ συνεχώς. Καλεί τους απόδημους να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις άμεσα, σημειώνοντας πως, όσο περισσότεροι ενδιαφερθούν, τόσο θα πέσει το κόστος κατασκευής για όλους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν έγινε η αντίστοιχη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το λεγόμενο "Κρητικό Χωριό", που ήλπιζαν ότι θα κατασκεύαζαν στην πρώην αμερικανική βάση, είχαν υποβληθεί 250 αιτήσεις. Το εντελώς διαφορετικό σημερινό οικονομικό περιβάλλον κάνει τους μετριοπαθείς να εκτιμούν πως θα έχουμε αιτήσεις για τουλάχιστον 100 κατοικίες. Δε λείπουν, όμως, και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, που πιστεύουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα προσεγγίσει τελικά εκείνον που καταγράφτηκε στην περίπτωση της πρώην βάσης.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των αποδήμων είναι έντονο, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Σταυρακάκης, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που έρχεται σε άμεση επαφή μαζί τους. Όπως αναφέρει, «ένας από τους λόγους που οι απόδημοι θέλουν να έρθουν εδώ είναι ότι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα τους, τώρα που υπάρχει ανάγκη. Αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να έχουν άμεση επαφή μαζί της. Θέλουν να έρχονται εδώ το καλοκαίρι, να κάνουν τους γάμους, τα βαφτίσια τους, τις διακοπές τους...».
Οι Ελληνοκαναδοί που θα επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη τον Ιούλιο, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Θα επισκεφτούν το "Θησέα", θα δουν ποιο θα είναι το κομμάτι τους και θα συνεννοηθούν με τους μηχανικούς για το αποτέλεσμα που επιθυμούν.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταυρακάκης, σήμερα στις γειτονιές του "Θησέα" με τις ονομασίες "Δημοφώντας" και "Μινώταυρος" υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση 17 και 9 σπίτια αντίστοιχα. Όμως, για τους απόδημους που επιθυμούν να είναι όλοι μαζί στην ίδια γειτονιά, θα αξιοποιηθεί χώρος που είναι κάτω από το "Μινώταυρο", πράγμα που σημαίνει ότι οι κατοικίες τους θα χτιστούν εκ του μηδενός.
Ταυτόχρονα, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να έχουν στη γειτονιά τους εκκλησία (δεύτερη, γιατί ο "Θησέας" ήδη έχει), συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο και κάποιες έξτρα υποδομές.
Η Παγκρήτια Ένωση Καναδά έχει ως μέλη της 23 χιλιάδες απόδημους Κρητικούς στις 13 επαρχίες Καναδά. Ο αριθμός των μελών της, όμως, ανεβαίνει στις 42 χιλιάδες, καθώς μέλη έχουν γίνει και πολλοί φίλοι της Ένωσης από άλλες χώρες (Ιταλία Ολλανδία, Ισπανία κ.λπ.), ακόμη και Έλληνες που ζουν εδώ. Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός πως μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων (και είναι μέλος της Ένωσης) έχει καταθέσει μία από τις 35 αιτήσεις για την απόκτηση κατοικίας στη γειτονιά των αποδήμων.
Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Καναδά, κ. Σοφοκλής Ρασούλης, δηλώνει ότι έχει βρεθεί το «καταλληλότερο μέρος στην Κρήτη», με τη βοήθεια του κ. Μάριου Χριστοφίδη, του ιδιοκτήτη του "Θησέα", τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «εντιμότατο επιχειρηματία, με ανοιχτή καρδιά». Αυτό που επισημαίνει και προς τη "Ν.Κ.", αλλά και προς τα μέλη της Ένωσης που ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα επενδύοντας στην Κρήτη είναι ότι «δεν πληρώνουμε καμία προμήθεια και κανέναν μεσάζοντα».
flashnews.gr