tromaktiko: "Όχι εφησυχασμός από τους γονείς στη χρήση του internet από τα παιδιά"

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

"Όχι εφησυχασμός από τους γονείς στη χρήση του internet από τα παιδιά"



Του Μανώλη Σφακιανάκη
Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής
Με δύο μορφές εγκλημάτων ασχολείται το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος... - Εγκλήματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (computer crimes)
- Εγκλήματα μέσω διαδικτύου (cyber crimes)
Συγκεκριμένα, παιδική πορνογραφία, εγκλήματα περί τα ήθη, απάτες μέσω διαδικτύου, cracking και hacking, διακίνηση/πειρατεία λογισμικού, απάτες με πιστωτικές κάρτες, διακίνηση ναρκωτικών , εγκλήματα στα chat rooms, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εγκλήματα κυβερνοεμπορίου είναι μερικές μόνο από τις μορφές εγκλημάτων που η υπηρεσία μας καλείται σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει.
Το θετικό για την υπηρεσία μας είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα τεχνικής φύσεως, πλην όμως κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα διαδικτυακά εγκλήματα, όπου σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα ο νόμος για την Άρση του απορρήτου έγινε το 1994 και σήμερα έχουμε 2012.
Η υπηρεσία μας, ανάλογα με το είδος και την περίπτωση λειτουργεί διαφορετικά. Με σκοπό την ανεύρεση του ηλεκτρονικού ίχνους του δράστη προχωρούμε σε ψηφιακή ανάλυση στο χώρο του διαδικτύου εντοπίζοντας την IP του δράστη και κατόπιν αιτήματος προς την εισαγγελία, λαμβάνοντας τη σχετική διάταξη-βούλευμα, ζητούμε από τους παρόχους INTERNET να μας γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του.
Αξίζει να αναφέρω, ότι η πολιτεία, δια μέσω του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας ενισχύοντας το έργο μας και την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε ειδική μνεία στους χορηγούς μας, ανθρώπους της ελεύθερης αγοράς (Τραπεζικά ιδρύματα-εταιρείες) οι οποίοι αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου που προσφέρουμε προχωρούν σε δωρεές και χορηγίες υλικοτεχνικού εξοπλισμού και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Η υπηρεσία μας έχοντας στενές συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και αστυνομίες ανά τον κόσμο έχει συμμετάσχει σε διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι storm, purity, coala, myosis, carousel i-ii, spiderweb, charly και twins. Πολύ σημαντικό έργο της υπηρεσίας μας αποτελεί η αποτροπή από αυτοκτονία - διάσωση, κατά το χρονικό διάστημα 2006-2011, 265 συνανθρώπων μας, δημιουργώντας μια αλυσίδα ζωής μέσα από συντονισμένες ενέργειες.
Ας μην παραλείψουμε όμως στο σημείο αυτό και την επιτυχία μας σε υποθέσεις που άπτονται οικονομικού ενδιαφέροντος με χαρακτηριστική την υπόθεση ηλεκτρονικής υποβολής εικονικών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων δια μέσω της ιστοσελίδας του Ι.Κ.Α. ,ζημία αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα στελέχη που προέρχονται από παραγωγικές σχολές ακολουθούν μετεκπαίδευση σε τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα όμως το τμήμα έχει επανδρωθεί με επιστήμονες ειδικών καθηκόντων από τον Ιούλιο του 2010. Είναι άνθρωποι με προπτυχιακούς., μεταπτυχιακούς αλλά και με διδακτορικά στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, οικονομικών, ψηφιακών πειστηρίων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί…
Τώρα, το υλικό παιδικής πορνογραφίας που διακινείται είναι πάρα πολύ σκληρό. Είναι όμως καθήκον μας να σαρώνουμε το διαδίκτυο και να βρίσκουμε ανά πάσα στιγμή όποιον κατέχει και διακινεί περιεχομένου υλικό, με σκοπό την εξάλειψη αυτών των περιπτώσεων.
Για το λόγο αυτό έχουμε εφοδιαστεί με το πρόγραμμα TLO το οποίο και καλύπτει αυτή ακριβώς την ανάγκη μας. Εκτός από το καθήκον μας και την κοινωνική συνείδηση, δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, μας δίνει και η ανταπόκριση των συνανθρώπων μας, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή κάποιου, μας ενημερώνουν άμεσα ειδικότερα σε αποτροπές αυτοκτονιών.
Καλό θα είναι οι γονείς να λαμβάνουν κάποια μέτρα πρόληψης. Η συνεχής και επαρκής πληροφόρηση σχετικά με το ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα παιδιά τους και το περιεχόμενο αυτών, η επίβλεψη του χώρου όπου βρίσκεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και η άμεση και στενή επικοινωνία με το παιδί αποτελούν μόνο μερικές από τις ενέργειες που θα πρέπει να ανήκουν στην καθημερινότητα ενός γονιού.
Τέλος, θα πρέπει και οι νομικοί να ενημερώνονται γύρω από τις νέες τεχνολογίες καθόσον το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχθεί σε ηλεκτρονικό και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 82%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότερες δικογραφίες που σχηματίζονται σήμερα για διάφορα αδικήματα να περιέχουν πράξεις και όρους νέων τεχνολογιών.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να διοργανώσουμε σεμινάρια σε δικηγορικούς συλλόγους με σκοπό την ενημέρωση και γνώση πάνω στη μετάλλαξη της εγκληματικότητας.
briefingnews.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!