«Αλλάζουμε βήμα βήμα την πόλη»
Στις 2 Μαρτίου διοργανώνετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σχετικά με τη διεκδίκηση του τίτλου της Πράσινης Πρωτεύουσας από τη Θεσσαλονίκη. Προσδοκείτε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και τελικά θα μπορέσει η εκδήλωση να αναδείξει το θέμα ώστε να καταλάβουν οι Θεσσαλονικείς πόσο σημαντικός είναι ένας τέτοιος τίτλος για την πόλη;
Έχετε δίκιο. Ο τίτλος και μόνο ξενίζει. Όμως αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, με ελάχιστη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2.8 τ.μ. ανά κάτοικο, και με ελάχιστες ευκαιρίες ανάσας λόγω της εξαιρετικά πυκνής δόμησης, να διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014!
Αυτή η πρωτοβουλία που συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να πρωτοστατήσουμε στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης αφού είμαστε η πρώτη ελληνική πόλη που τολμά κάτι τέτοιο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά περισσότερες προκλήσεις από τη μέση μεσογειακή πόλη και επιπλέον η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα δεδομένα μας, να μετρηθούμε με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και να δούμε σφαιρικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης.
Η διαδικασία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ένα διεθνές πεδίο διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων, ορθών πρακτικών και τεχνογνωσίας. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε μια πόλη, όχι απαραίτητα πρωτεύουσα, που έχει επιδείξει σημαντική δράση στον τομέα της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης και συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα, εμπνέοντας άλλες πόλεις.
Μία από τις επιδιώξεις σας είναι η ενεργοποίηση και πάλι του παλιού θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων. Έχετε κάνει κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα; Σκοπεύετε να φέρετε τη Θεσσαλονίκη σε επαφή με πόλεις που έχουν κάνει μεγάλες προόδους σε θέματα πρασίνου;
Οι αδελφοποιημένες πόλης είναι ένας θεσμός εξωστρέφειας την οποία τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Μας ενδιαφέρει η «συναναστροφή» με πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα ή έστω ευαισθησία σε θέματα αστικού περιβάλλοντος.
Για το λόγο αυτό προωθούμε και την ιδέα της δικτύωσης μεγάλων ελληνικών δήμων που πρωτοστατούν ή επιθυμούν να πρωτοστατήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξης και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συνεργασία θα συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών όλων μας για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες στους δήμους μας, στη χώρα μας. Θα βοηθήσει, επίσης, στην καλύτερη δικτύωσή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή μας στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Έχουμε αποστείλει προσκλήσεις στις αδελφοποιημένες πόλεις για συμμετοχή τους στον εορτασμό της πόλης για το 2012, στο αντικείμενο του περιβάλλοντος, και ηδη μία, η Μπολόνια ανταποκρίθηκε με την προσφορά δένδρων για τη δημιουργία δενδροστοιχίας ή ένός πάρκου στο δήμο μας!
Μπροστά σας έχετε το δύσκολο έργο να κάνετε την πόλη πιο πράσινη, τη στιγμή που είναι σε μεγάλο βαθμό πυκνοδομημένη. Πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα; Μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο διεύρυνσης του πρασίνου το οποίο θα μπορεί να ακολουθείται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα;
Φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς την πόλη, έτσι όπως είναι ήδη δομημένη. Η Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες έχει χάσει το προνόμιο της ισόρροπης δόμησης, η οποία θα διατηρούσε τόσους ελεύθερους χώρους όσους χρειάζονται οι κάτοικοί της.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του οικονομικού και οικοδομικού μοντέλου ανάπτυξης που επιλέχθηκε, και το οποίο ωφέλησε πολλούς αλλά δημιούργησε τις σημερινές συνθήκες. Εμείς πάντως κοιτάμε μπροστά. Κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ελεύθερο χώρο και διεκδικούμε εκτάσεις για τους δημότες. Το καλό είναι ότι με τις δενδροφυτεύσεις αυξάνουμε το πράσινο στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Δημιουργούμε μικρότερους ή μεγαλύτερους πυρήνες πρασίνου όπου μπορούμε, όπως π.χ. στα πάρκα της νέας παραλίας που είναι υπό διαμόρφωση. Φυτέψαμε φέτος 5.000 περίπου νέα δένδρα, αναπλάσαμε 15 πάρκα και προετοιμάζουμε άλλα 10 μέσα στο 2012, χωρίς να συνυπολογίσω αυτά της β’ φάσης ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Αλλά, ξέρετε, η Θεσσαλονίκη έχει μπουχτίσει από σχέδια για φαραωνικά έργα που υποτίθεται θα βελτίωναν την κατάσταση.
Με πλήρη επίγνωση της πρωτόγνωρης οικονομικής συγκυρίας, κινούμαστε στη λογική του μικρού και εφαρμόσιμου. Και το κάνουμε με ορατή αποτελεσματικότητα αξιοποιώντας ακόμη και το μικρότερο παρτέρι, την παραμικρή «ορφανή» δενδροδόχο για να αυξήσουμε το πράσινο στην πόλη μας.
Από κει και μετά, θέλω να πω ότι είναι στο χέρι του κάθε πολίτη, του καθενός από εμάς, να ζούμε οικολογικά καθημερινά, πρασινίζοντας το μικροπεριβάλλον μας, υιοθετώντας οικολογικές πρακτικές όπως η ανακύκλωση, φροντίζοντας την καθαριότητα ή το δεντράκι μπροστά στο σπίτι μας ή έξω από το μαγαζί μας.
Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου που διοικεί η «Πρωτοβουλία» το δήμο φαίνεται να μην έχουμε δει αυτά που περιμέναμε, η δυσαρέσκεια των εργαζόμενων στο δήμο είναι μεγάλη και βλέπουμε περισσότερες περικοπές και προσπάθεια απλής διαχείρισης, παρά έργο. Τελικά το όραμα της «Πρωτοβουλίας» είχε μήπως κάποιες ουτοπικές προεκλογικές εξαγγελίες;
Σίγουρα, βρήκαμε μπροστά μας εμπόδια: διαδικασίες και κατεστημένες συμπεριφορές που ίσως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο επίμονα είναι. Παρ’ ολ’ αυτά, δουλεύουμε μεθοδικά, αλλάζουμε βήμα βήμα την πόλη, τη νοοτροπία στη διοίκηση και στους πολίτες. Η Ελλάδα αλλάζει βίαια, με δραματικό τρόπο βεβαίως, αλλά αυτή η αλλαγή εξοβελίζει τα βαρίδια, αυτούς που επί τόσα χρόνια παρασιτούν σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
Μπορεί να ακούγεται λίγο νωρίς, αλλά σε δύο χρόνια περίπου οι Θεσσαλονικείς θα κληθούν να επιλέξουν ποια δημοτική αρχή προτιμούν. Πιστεύετε ότι η «Πρωτοβουλία» μπορεί να διεκδικήσει επάξια και πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών ή μήπως ή πόλη «δε θα γουστάρει πια δήμαρχο Μπουτάρη»; Εσείς θα διεκδικούσατε και πάλι την ψήφο των δημοτών;
Δεν είμαι από εκείνους που πανηγυρίζουν εύκολα, θέλω να βλέπω αποτελέσματα. Όμως, το πρόσημο είναι σαφώς θετικό για τη διοίκηση Μπουτάρη, καθώς δώσαμε στην πόλη μια εξωστρέφεια που της έλλειπε, τη βγάλαμε σταθερά από το καβούκι της, την κάναμε κοινωνό διεθνών συμφωνιών μεταξύ δήμων της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλάζουμε τη νοοτροπία, στη διοίκηση και στους πολίτες, και πιστεύω ότι αρχίζουμε να χτίζουμε το έργο μας. Και μην ξεχνάμε ότι κλείσαμε μόλις στον πρώτο χρόνο, είμαστε στην αρχή, όμως πιο ώριμοι πλέον κοιτάμε μπροστά, δουλεύουμε μεθοδικά, αλλάζουμε βήμα βήμα την πόλη.
Η «Πρωτοβουλία» ζήτησε και πήρε την ψήφο των Θεσσαλονικέων προσφέροντας ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης αλλά και ένα διαφορετικό ύφος και ήθος στελεχών. Οσον αφορά το πρόσωπο μου η διεκδίκηση της επανεκλογής θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η ενασχόληση μου στη θητεία μας στη διοίκηση του Δήμου.
Εάν δεν έχω προσφέρει κάτι θετικό στην πόλη, δε θα έχω κανένα λόγο να διεκδικήσω την τόσο πολύτιμη εκπροσώπηση από τους συμπολίτες μου.