tromaktiko: Δύσκολα αλλάζουν τράπεζα για το λογαριασμό ταμιευτηρίου οι Έλληνες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δύσκολα αλλάζουν τράπεζα για το λογαριασμό ταμιευτηρίου οι Έλληνες



Δύσκολα αλλάζει ο Έλληνας τράπεζα ως προς τον καταθετικό του λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία μεταφοράς έχει απλοποιηθεί...
από το Νοέμβριο του 2009, λύνοντας τα χέρια των καταναλωτών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), για να διαπιστώσει αν οι τράπεζες εφαρμόζουν, στην πράξη τις «Κοινές Αρχές σχετικά με τη μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών».
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 80,83% των καταναλωτών που συμμετείχαν, δεν άλλαξε την τράπεζα, στην οποία τηρούσε το λογαριασμό του.
Γιατί δεν αλλάζουν τράπεζα
Οι λόγοι της μη αλλαγής, κατά τις δηλώσεις των συμμετεχόντων ήταν οι εξής:

• Είμαι ευχαριστημένος με την τωρινή τράπεζά μου: 23,74%

• Είναι εξαιρετικά περίπλοκο ή/και χρονοβόρο: 6,78%

• Δε θέλω να απομνημονεύω νέους αριθμούς λογαριασμών και καρτών: 1,69%

• Έχω χρησιμοποιήσει προϊόντα και υπηρεσίες (όπως δάνεια ή υποθήκες), τα οποία είναι συμβεβλημένα, με τον τρέχοντα λογαριασμό μου: 28,81%

• Δε θεωρώ ότι ένας διαφορετικός πάροχος θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω, οπότε δε βλέπω το λόγο: 28,81%

• Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνω τις εναλλακτικές μου επιλογές: 3,39%

• Ανησυχώ, για την πιθανότητα κάποιου λάθους, για παράδειγμα, κατά τη μεταφορά των πάγιων εντολών μου: 6,78%

Φοβούνται τη διαδικασία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 1 στους 2 καταναλωτές (47,46%), από αυτούς που δεν άλλαξαν τράπεζα, φοβάται να προχωρήσει, σε αυτήν την αλλαγή, λόγω της δυσκολίας του να κατανοήσει τα σύνθετα πακέτα προϊόντων, που έχει ή τις δύσκολες διαδικασίες των τραπεζών.

Αυτή είναι η αντίληψη της πλειοψηφίας των καταναλωτών, που δηλώνει ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλικές, με τον καταναλωτή, του προκαλούν φόβο και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να αλλάξουν την κατάσταση. Άλλωστε, η πλειοψηφία όσων προσπάθησαν να αλλάξουν τράπεζα (57,14%), βρήκαν τις διαδικασίες προσιτές.

Όμως, περίπου 1 στους 3 καταναλωτές (28,81%), από αυτούς που δεν άλλαξαν τράπεζα, θεωρούν ότι όλες οι τράπεζες προσφέρουν τα ίδια προϊόντα.
Αυτό δείχνει την έλλειψη γνώσης ή και κατανόησης, από τους καταναλωτές, των τραπεζικών προϊόντων και καταλήγει στη μη πίεση των τραπεζών, για να θέσουν, στην αγορά, πιο φιλικά, για τους καταναλωτές προϊόντα.

Εύκολη διαδικασία

Μόνο το 19,17% των καταναλωτών, άλλαξε την τράπεζα, στην οποία τηρούσε τον τραπεζικό λογαριασμό του, τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, που άλλαξαν την τράπεζα, χαρακτήρισαν την αλλαγή σχετικά εύκολη.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις ήταν:

• Πολύ εύκολο: 28,57%

• Αρκετά εύκολο: 28,57%

• Ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο: 21,43%

• Αρκετά δύσκολο: 7,14%

• Πολύ δύσκολο: 14,29%

Το 71,43% ολοκλήρωσε τη διαδικασία σε διάστημα μικρότερο των 14 εργάσιμων ημερών, ενώ το υπόλοιπο 28,57%, σε διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών.

Απλή η μεταφορά
Οι συμμετέχοντες, που άλλαξαν την τράπεζα, όπου τηρούσαν τον τραπεζικό λογαριασμό τους, βρήκαν τη διαδικασία σχετικά απλή.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις ήταν:

• Πολύ απλή: 28,57%

• Αρκετά απλή: 35,71%

• Ούτε απλή, ούτε περίπλοκη: 21,43%

• Αρκετά περίπλοκη: 0%

• Εξαιρετικά περίπλοκη: 14,29%

Τέλος, το 90,91% δεν αντιμετώπισε κάποια λάθη, στη μεταφορά αυτή. Κανένας καταναλωτής δεν αντιμετώπισε προβλήματα, με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες (όπως δάνεια και υποθήκες για παράδειγμα), που σχετίζονταν, με τον προηγούμενο τους λογαριασμό.

Αλλαγή βήμα προς βήμα

Από την 1η Νοεμβρίου 2009, είναι ευκολότερη, για τους καταναλωτές, η μεταφορά του προσωπικού τρεχούμενου λογαριασμού τους και του ατομικού λογαριασμού ταμιευτηρίου τους, από μια τράπεζα, σε άλλη, στην Ελλάδα.

Σήμερα για κάθε καταναλωτή, που επιθυμεί να μεταφέρει είτε τον προσωπικό τρεχούμενο λογαριασμό του, είτε τον ατομικό λογαριασμό ταμιευτηρίου του, σε άλλη τράπεζα, η νέα τράπεζα λειτουργεί, ως το κύριο σημείο επαφής και προσφέρει τη συνδρομή της, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς.

Έρχεται, σε συνεννόηση, με την παλαιά τράπεζα, διασφαλίζοντας ότι η μεταφορά των επαναλαμβανόμενων πληρωμών του καταναλωτή, όπως τυχόν άμεσες χρεώσεις και πάγιες εντολές, διενεργούνται ομαλά, απλά και γρήγορα.

Τέλος, η νέα τράπεζα βοηθά τον καταναλωτή, στο κλείσιμο του παλαιού λογαριασμού και στη μεταφορά του υπολοίπου, στο νέο λογαριασμό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν υποχρεώσεις των τραπεζών, που απορρέουν, από τις «Κοινές Αρχές σχετικά με τη μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών», οι οποίες αποτελούν ένα Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο έχουν προσχωρήσει, εθελοντικά, σχεδόν όλες οι τράπεζες.

Η προσχώρηση αυτή σημαίνει ότι οι Κοινές Αρχές εφαρμόζονται, υποχρεωτικά, από τις τράπεζες, που τις έχουν προσυπογράψει.

* Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην έρευνα συμμετείχαν 146 καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 9/2/2012-7/3/2012, μέσω ερωτηματολόγιου, που αναρτήθηκε, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και εκτυπώθηκε, για όσους δεν είχαν πρόσβαση, στο internet.
Το 33% των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά και το 67% συμπληρώθηκαν, γραπτώς.
banksnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!