tromaktiko: Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν «φουσκώσαμε» το έλλειμμα

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν «φουσκώσαμε» το έλλειμμα



«Πολιτικό έγκλημα είναι η απόκρυψη και όχι η αποτύπωση του πραγματικού ελλείμματος του 2009»...Αυτό υπογράμμισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπόμνημα που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής καταλογίζοντας πλήρη ευθύνη στη ΝΔ «που άφησε το καράβι ακυβέρνητο» και «αντί να σχεδιάσει εγκαίρως μέτρα άφησε τις αποφάσεις για του χρόνου και για αργότερα» έχοντας ως μόνη έγνοια να αποκρύψει το πρόβλημα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι βαρύτατες ευθύνες υπάρχουν σε όσους συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα κι εφάρμοσαν τους πραγματικούς κανόνες. «Δυστυχώς για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, « η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο προκάλεσε μία πραγματική οικονομική καταστροφή που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού αλλά επιχείρησε κιόλας συστηματικά να το κρύψει, να εξαπατήσει τους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τις αγορές».

Προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε μάλιστα επιστολή του κ. Γιούνκερ προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την «αναποτελεσματικότητα των μέτρων» που είχε ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία, δεδομένων «των ανισορροπιών και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», αν δεν συνδυάζονταν με «πρόσθετα μόνιμης φύσεως» δεν θα μπορούσαν αποδώσουν. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ σημείωνε ότι «η επιτυχής αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για τη διασφάλιση της συνοχής της ζώνης του Ευρώ»

Στο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγεί ακόμη ότι για να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο θα έπρεπε , όπως είπε, « τον Οκτώβριο, να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τριών τελευταίων συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ναι, πολύ απλά, το έλλειμμα που άφησε πίσω της η ΝΔ ήταν τέτοιο που για να μείνει κάτω του 10%θα έπρεπε να σταματήσουνε να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά».

Αναφορικά με τις σχετικές καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Μανώλη Κοντοπυράκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ότι εκείνος ήταν που έστελνε ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά « τον κάλεσα στο γραφείο μου και του είπα πως είναι δυνατόν να στέλνει 6% έλλειμμα όταν ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος το έδινε στο 8,5%».
briefingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!